19:05 / 14.01.2019.

Autor: HRT

Besplatan obrok za osnovnoškolce u Slavonskom Brodu

-

-

Foto: - / -

Više od tri tisuće djece u Brodsko-posavskoj županiji ima osiguran školski obrok kroz europski projekt smanjivanja rizika od siromaštva.
Više od tri tisuće djece u Brodsko-posavskoj županiji ima osiguran školski obrok kroz europski projekt smanjivanja rizika od siromaštva. Podatak je to koji istovremeno veseli i rastužuje. Jer dok pomaže smanjivanju socijalnih razlika, ogleda se u njemu i gospodarska slika osiromašene Slavonije.

U osnovnoj školi u Garčinu pokraj Slavonskoga Broda nema socijalne isključivosti. Bar kada je u pitanju školski obrok.

- Mi smo se potrudili da budu svi izjednačeni i da svi imaju pravo na besplatan obrok nešto čemu bi trebali svi težiti, ističe ravnateljica OŠ Vjekoslav Klaić Danijela Erić

Besplatan školski obrok dio je i europskog projekta smanjivanja rizika od siromaštva. Kriteriji su dosta široki pa ih na gospodarski osiromašenom istoku Hrvatske nije teško ispuniti.

Zato se i većina  škola u Brodsko-posavskoj županiji, i seoskih i gradskih, natjecala za pomoć u pokrivanju troškova učeničke prehrane. Više od 1500 osnovnoškolaca u Slavonskom Brodu ima besplatan školski obrok, a u školama kojima je osnivač županija još njih 1630. 

Pomaže to da se socijalne razlike u školi manje osjete, a obitelji ostanu na okupu. Jer odavno zvono zvoni na uzbunu. I istraživanje rađeno u nas prije tri godine pokazalo je da su mladi odrasli u siromaštvu zakinuti u gotovo svim područjima života. A to  utječe i na njihove rezultate u obrazovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!