Jesu praznici, ali ovi srednjoškolci radije idu na STEM radionice

07:00 / 22.02.2022.

Autor: Irena Košar/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Besplatne STEM radionice za školarce

Besplatne STEM radionice za školarce

Foto: Dnevnik / HRT

Iako su školski praznici, neki učenici odlučili su iskoristiti vrijeme za stjecanje novih vještina i znanja. Njih osamdesetak iz cijele zemlje pet će dana provesti u Zagrebu, na besplatnim radionicama iz STEM područja.

Adrijan se u budućnosti vidi kao dizajner videoigara.

- Došao sam na STEM radionicu zato što me privlače video igre i želim naučiti kako razvijati svoje znanje u kreiranju video igara. To je jedna od veliki rastućih industrija, pa mislim da bi mi to bilo super za život, govori Adrijan, učenik iz Ogulina.

Nikolina obitelj bavi se poljoprivredom. U želji da joj pomogne, odlučio se za geološke radionice.

- Nadam se da će mi to dosta pomoć u daljnjem razvijanju s roditeljima i da ću im dosta moći pomoći u poslu, rekao je Nikola, učenik iz Opuzena.

Brzorastuća STEM industrija nudi široku lepezu poslovanja, te omogućuje brzo pronalaženje zaposlenja. Posljednjih nekoliko godina i žene i djevojke pokazuju sve veće zanimanje za STEM.  

- U budućnosti se svakako vidim u robotici, a željela bi to i studirati. Također želim podići prosjek žena u STEM područjima, govori Izabela, učenica iz Zadra.

- Smatram da je STEM zapravo jako široko područje, koje je jako zastupljeno u budućnosti, pogotovo našoj, tako da će mi sigurno pomoći, naglašava Neva iz Varaždina.

Prijavilo se više od 900 učenika iz cijele zemlje, a mjesta je bilo za 80.

- Dalje se planiram baviti programiranjem, došla sam ovdje da vidim hoće li me više privući izrada android aplikacija ili neko drugo područje programiranja, rekla je Marija, učenica is Splita.

- Naučit će kako razviti igricu, tj. kako napraviti igricu, kako raditi aplikaciju, kako roboti funkcioniraju, kako zemlja i okoliš interaktiraju, rekla je Katarina Guja iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

STEM industrija brzo se razvija, a da bi u njoj bili konkurentni, potrebna su dodatna znanja i vještine. Njih, među ostalim, mogu steći i na ovakvim radionicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!