Besplatno cijepljenje protiv HPV-a za mlade do 25 godina

13:37 / 11.04.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

U zagrebačkom Centru za zdravlje mladih organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

U zagrebačkom Centru za zdravlje mladih organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV-a.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U zagrebačkom Centru za zdravlje mladih danas u popodnevnim satima počinje zdravstveno-edukativna kampanja "Budi mRAK", u sklopu koje je organizirano besplatno cijepljenje protiv HPV-a za mlade do 25 godina. 

- Humani papiloma virusi su najčešće spolno prenosive infekcije – poznato je preko 200 tipova ovog virusa. Ovisno o sposobnosti samog virusa da dovede do dobroćudnog ili zloćudnog tumora, virusi se dijele na one visokog rizika i one niskog rizika. Kod infekcije HPV-om važno je naglasiti da simptomi kod oboljelih nisu toliko izraženi i vrlo je važno upozoravati sve spolno aktivne osobe o redovitim godišnjim preventivnim pregledima. Važno je da se osobe cijepe protiv HPV-a i da odlaze na redovite ginekološke preglede. Zato grad Zagreb provodi ovaj projekt, s obzirom da jedino cjepivo dokazano prevenira nastanak malignih promjena, a prevenira i druge bolesti kao što su spolne bradavice - izjavila je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" dr. sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Ističe kako se HPV-om mogu zaraziti i od njega oboljeti i muškarci i žene.

- Najčešće se o muškarcima govori i kao o prenositeljima bolesti. Cjepivo u Hrvatskoj je osigurano i za djevojke i za mladiće. Najnovije studije iz Velike Britanije govore o tome da cjepivo štiti preko 90 posto - poručila je.

Nacionalni koordinator Projekta "Budi mRak" Marko Gangur kaže kako je projekt nastao u suradnji Udruge studenata medicine Hrvatske s gradom Zagrebom, NZJZ Andrija Štampar i Centrom za zdravlje mladih.

- Projekt mRAK se već dugi niz godina provodi u školama – radimo edukacije srednjoškolaca, a ponekad i studenata. Vidjeli smo da postoji veliki interes za cijepljenje, ali i da je jedan od problema to što ne znaju gdje točno mogu doći na cijepljenje. Mi ih svakako uputimo kod školskog liječnika, ali postoji problem oko dogovora za termin cijepljenja pa smo odlučili pokrenuti ovaj cijepni punkt gdje studenti i srednjoškolci od 15. godine mogu doći na cijepljenje. Malodobni srednjoškolci moraju doći u pratnji roditelja, kaže.

Termini cijepljenja su svaki ponedjeljak od 15:30 do 18:30, a prethodno se potrebno prijaviti putem web stranice terminko.hr.

- Sve djevojke studentice koje nemaju svog primarnog ginekologa u gradu Zagrebu, mogu svaki ponedjeljak i srijedu doći i na besplatne ginekološke preglede bez uputnice. Prijava se također vrši putem web stranice terminko.hr, dodaje Gangur.

Kaže kako je trenutno dostupno 1900 doza cjepiva, a svaki student treba primiti ukupno 3 doza unutar godine dana. 

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!