17:55 / 16.01.2020.

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Besplatno vlakom mogu studenti iz Primorsko-goranske županije

-

-

Foto: - / -

Besplatan prijevoz studenata sufinanciraju po pola Primorsko-goranska županija i Hrvatske željeznice. Potrebno je samo izraditi pametnu karticu, na temelju potvrde fakulteta i osobne.
Dobra vijest za studente iz Primorsko-goranske županije. Svi koji redovito studiraju izvan prebivališta do tog grada i natrag od ove godine mogu besplatno putovati vlakom.

Besplatan prijevoz studenata sufinanciraju po pola Primorsko-goranska županija i Hrvatske željeznice. Potrebno je samo izraditi pametnu karticu, na temelju potvrde fakulteta i identifikacijskog dokumenta.

Kada putuju kući, najčešće se voze autobusom. Tko si može priuštiti - ide i automobilom. Ipak, studenti vole vlakove.

- Mislim da je vlak udobniji puno od bus. Problem autobusa Rijeka-Split je što ide magistralom i staje u svakom manjem mjestu pa je malo naporno, objašnjava student Jure. - Jednom mjesečno odem vlakom. Jeftiniji je prijevoz i istovremeno dođe kao i bus, smatra student Nikola. - Sigurno će biti i sigurnije putovanje, veća mogućnost povratka u svoj domicilni kraj, županiju, svaki vikend, svaki tjedan, rekao je Željko Ukić, potrebno je samo izraditi pametnu karticu, na temelju potvrde fakulteta i identifikacijskog dokumenta. Lani je s područja Primorsko-goranske županije putovalo vlakom 180.000a putnika, od kojih više od 11.000 studenata. - Kako naš vlak ne putuje prebrzo, biti će dovoljno vremena za spremanje ispita. Vjerujem da kada se naviknu da vikendom dođu kući da će tako onda ostati i kad nađu radno mjesto, nada se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Studenata je najviše u Zagrebu. Zato je uvedena i nova, takozvana studentska linija Rijeka-Zagreb, koja s riječkog kolodvora kreće u nedjelju u popodnevnim satima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!