15:30 / 03.06.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/IMS/M.M./HRT

Bez ove sprave slijepim učenicima nemoguće je pratiti nastavu

-

-

Foto: - / -

Dar vrijedan 35.000 kuna jedini je brajični pisač u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Veliki problem nedostatka i kašnjenja školskih udžbenika za slijepe učenike ublažit će se  donacijom Županijskoj udruzi slijepih Split. Brajev pisač najljepši je dar udruzi za 69. rođendan. Čekali su ga gotovo trideset godina.

Pet je slijepih osnovnoškolaca u županiji. Onima koji vide, nezamislivo je kako ta djeca prate virtualnu nastavu. Cijele im obitelji od jutra do mraka čitaju zadatke i lekcije. Zato je ova mala sprava poput božićnog čuda u lipnju. Jer ispisat će na brajici sve što im treba.

- Još prije manje od godinu dana nismo znali apsolutno ništa o njima, ni o njihovim potrebama, uključenju u društveni život, školovanju djece i slično. Kadasmo ih kontaktirali, čisto da vidimo postoje li tu mali školarci, djeca kojoj mi možemo pomoći, saznali smo za jako puno njihovih potreba i odlučili smo se uključiti aktivno, kaže Irena Franić, predsjednica Rotary kluba Split Novi.

Pisač daje glasovne upute, upravlja se računalom i mogu se njime koristiti i potpuno slijepe osobe.

Dar vrijedan 35.000 kuna jedini je brajični pisač u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!