Bibinjski mali znanstvenici podvodnim robotom otkrivaju zagađenje mora

07.03.2022.

17:44

Autor: Melita Šare

Cilj je od najranije dobi djecu osvijestiti o klimatskim promjenama

Cilj je od najranije dobi djecu osvijestiti o klimatskim promjenama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Institut za razvoj i inovativnost mladih darovao je 16 podvodnih robota za istraživanje i proučavanje podmorja diljem Hrvatske. Imaju ga i osnovnoškolci iz Bibinja. 

Bibinjski mali znanstvenici na terenskoj su nastavi iz biologije. Šesti zaron. Svatko ima svoj zadatak, netko je zadužen za upravljanje robotom, netko za kabele, treći pak ima dobro oko pa motri da se robot ne zapetlja u morsku travu.


Njihov novi žuti prijatelj može zaroniti i do 200 metara. No zasad su vrlo oprezni sa skupom igračkom. Njime se upravlja uz pomoć mobitela, mogu se snimiti fotografije i videa. Svi podaci s morskog dna pomno se prikupljaju.


- U trećem mjesecu planiramo se povezati s Udrugom za istraživanje mora Košljun, također iz naše županije i zajednički otploviti na otvoreno more do lokaliteta Lopine, gdje bi istraživali arheološka nalazišta amfora, kaže Mirka Sikirić, ravnateljica OŠ "Stjepan Radić", Bibinje.


Cilj je od najranije dobi djecu osvijestiti o klimatskim promjenama. Iako svi deklarativno volimo more, djeca su na morskom dnu primijetila i ne tako lijepe prizore. Posebice devetogodišnja Cvita Iglić, koja se već pola godine bavi i ronjenjem.


- Vidim ribe i zagađeno more, kaže Cvita.


Primjećuje to i Lucija Juričić.


- Većinom bude zagađenje, bace boce ili nešto, vrećicu, šporko more, stvarno bude ružno, kaže.


Ovi novi naraštaji vide i razumiju posljedice naših negativnih aktivnosti na Jadranu. S obzirom na njihov elan, za očekivati je da će ova djeca s mora, more i bolje čuvati od nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!