15:32 / 13.10.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/B.A./HRT/Hina

Biciklima od Frankfurta do Imotskog za oboljelu djecu

-

-

Foto: - / -

Mladi biciklisti uspjeli su prikupiti više od 13 tisuća eura za djecu oboljelu od malignih bolesti.
Završen je tisuću i pol kilometara dug humanitarni "Put za život". Trojici mladića kojih su biciklima prešli put od Frankfurta do Imotskog u Splitu je priređen doček pred Udrugom roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus kojoj su donirali novac prikupljen u svojoj misiji.

➡️ Burna rasprava o Medvednici: Što će smjeti biciklisti?

Nakon deset dana i 1400 kilometara za njima te još samo 90-ak pred njima - mala stanka u Splitu.

Bicikliste su uz propisane epidemiološke mjere dočekali splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i djeca oboljela od malignih bolesti iz udruge "Sanus" te njihovi roditelji.

Trojica biciklista govorili su o svojim iskustvima i zanimljivostima s puta.

Miljenko, Tomislav i Marko od Frankfurta do Splita vozili su bicikl kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku po vjetru, kiši i niskim temperaturama, u nekim dijelovima i po snijegu, ali ih to nije spriječilo u humanitarnom projektu.

- Kroz Njemačku je bilo vjetra i kiše, Austrija opet kao i vazda hladna, bilo je magle čak, u Alpama je bilo snijega dosta. U Italiji pak totalno drukčije, dolazilo je do 25 stupnjeva, tu smo se čak malo i osvježili, okupali... I onda kad smo mislili da je sve gotovo, u Hrvatskoj nas je dočekala naša prepoznatljiva bura, rekao je Marko Marić, jedan od biciklista.

- Ionako, tko god se našao na toj ruti, bilo bi mu teško, svakako. Tako da je najbitniji bio onaj psihološki segment u kojem smo se mi, 'ajmo reći, najviše nekako pripremali i to neko imotsko srce je izvuklo na kraju ono najbolje, tako da nije bilo sporno da ćemo uspjeti, rekao je Tomislav Mrkonjić.


Uspjeli su prikupiti više od 13 tisuća eura za djecu oboljelu od malignih bolesti. Da novac u bolesti puno znači zna jedan od biciklista - kao dječak Miljenko je prebolio rak limfnih žlijezda i ovaj "Put za život" njegova su zamisao i zahvala.

Sav prikupljeni novac bit će doniran njemačkoj bolnici Hilfe für krebskranke Kinder, u kojoj se Miljenko liječio, te splitskoj udruzi "Sanus" - Klubu roditelja djece oboljele od malignih bolesti, navodi se u priopćenju u povodu dolaska trojice biciklista u Split.

- Kad dijete oboli, nije samo dijete bolesno, nego, naravno, cijela obitelj. Zato što dijete ne može brinuti samo za sebe i to vuče dosta toga za sobom jer roditelji... Dogodi se da se dođe u financijski nezgodnu situaciju, rekao je Miljenko Mrkonjić.

- 100 kuna, 100 kuna, ali nas 10 tisuća po 100 kuna itekako može pomoći ovim mladim ljudima da postanu danas i Miljenko i Marko i Tomislav i da na taj način pomognu svim drugima, rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Što da vam kažem? Kod mene je sada sve pomiješano, imam i neku tremu, ponos u sebi, a u svakom slučaju sam danas jako, jako sretna, rekla je Marina Mrkonjić, Miljenkova majka.

Majkama na ponos, tri su mlada biciklista otpedalirala svoju misiju. Od Frankfurta, gdje je Miljenko rođen i gdje živi, do Imotskog, točnije Zmijavaca, rodnog mjesta njegova oca.

Projekt "Put za život" poduprli su, kako je priopćeno, i Sandra Perković, Blanka Vlašić, NK Lokomotiva te momčad GNK Dinamo, koja je proteklog vikenda prije početka utakmice istrčala s transparentom kako bi motivirala građane. Nesebičnu potporu dao je i bivši nogometni reprezentativac Nikola Pokrivač, koji je i sam tri puta obolio od zloćudne bolesti i prošao težak put.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!