14:49 / 13.02.2020.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Biste li pristali na smrt?

-

-

Foto: - / -

U Teatru ITD premijerno je izvedena studentska predstava ‘Biste li pristali na smrt?' u kojoj se propituju život i smrtnost u minimalističkoj studiji bolničke izolacije.
U Teatru ITD premijerno je izvedena studentska predstava ‘Biste li pristali na smrt?' u kojoj se propituju život i smrtnost u minimalističkoj studiji bolničke izolacije.

Troje pacijenata čeka da im se imunitet dovoljno oporavi da se mogu vratiti u vanjski svijet, a dotad su osuđeni na bolničku izolaciju i jedni na druge. Premisa je to studentske produkcije koja u skučenom prostoru materijalizira dijeljene egzistencijalne strahove autora Josipa Kresovića, Vedrana Husremovića i Matee Bilosnić.

- Taj pritisak izolacije i njihova blizina stvara umjetne odnose i gledamo kako se ti odnosi razvijaju međusobno i kako zdravlje pojedine osobe i njihov razvitak, ili možda pogoršanje zdravlja, utječe na odnose ostalih likova, objašnjava scenograf, kostimograf i dizajner Josip Kresović.

Tri lika stereotipni su karakteri o kojima ne saznajemo mnogo pojedinosti, a vrlo je reducirana i scena kojom se kreću.

- Scenografija je, općenito, vrlo jednostavna. Ostavlja dojam kocke, ali s druge strane, uključena je i publika, tako da su povišeni na praktikablima, gdje imaju pregled nad cijelom situacijom, dodaje Kresović.

Glumica Katija Bratković ističe da se u početku osjećala klaustrofobično: Kasnije smo se malo navikli. Mi glumci navikli smo da imamo scenografiju, da nam je prostor dosta životan, a ovdje nam je sve to bilo oduzeto, tako da smo morali doslovno početi od nule i vratiti se samo na svoje vlastito osjećanje, kaže Bratković.

Minimalistički pristup dramskom tekstu i scenografiji poziva na tumačenje zatečene karantene kao metafore - za koju vrstu uskraćene slobode, svatko zaključuje za sebe.

Reprizna izvedba na rasporedu je večeras, 13. veljače, 20 sati, a ulaz je besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!