Brodski srednjoškolci stječu nova IT znanja, a imaju i priliku zaraditi

09.08.2021.

17:25

Autor: Višnja Ružojčić/Regionaln dnevnik/HRT/IMS/V.G.

menThor Program

menThor Program

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

"Ne budi Loki - budi MENTHOR" naziv je pilot-projekta ljetne prakse koji je u Slavonskom Brodu pokrenula Udruga za razvoj informacijsko- komunikacijskih tehnologija. Žele čvršće povezati obrazovanje s gospodarstvom i IT industrijom koji žude za stručnjacima različitih profila i vještina te im poslati jasnu poruku da daroviti mladi ljudi trebaju - potporu!


Na početku ljetne prakse - upoznavanje s programom "Menthor". Kao jedna od europskih točaka za darovite - brodska udruga njime želi potaknuti suradnju mladih i IT sektora.

- Znam da je bitno raditi s talentiranom djecom. Ponekad u okviru školskih sati to nije moguće, kaže Marina Brkić iz Udruge "Connect IT", Slavonski Brod.

Zato će ovdje tijekom kolovoza srednjoškolci razvijati dodatna znanja i vještine.

- Najviše me zanima izrađivanje 3D oblika i tako nekih stvari, za napraviti game dizajn, kaže Mihael iz Tehničke škole Slavonski Brod.

Rea i Marinela spojile su sport i online dizajn.

- Mi se trenutno bavimo izradom WEB stranice za naš košarkaški klub. Web stranice smo već učili raditi u školi, kažu Rea i Marinela.

- Ovdje radimo neke složenije stvari koje će nam pomoći za daljnji rad, dodaju učenice Tehničke škole.

Izrađivat će i mobilne aplikacije, koristiti se programima koji u školama nisu zastupljeni. I na kraju prakse uratke ponuditi tvrtkama mentorima.

- Pa evo na primjer i tvrtka NANOBIT se uključila i podržala ovaj program što nas jako veseli. A cilj je ustvari prepoznati mlade, kreativne ljude, kaže Mladen Sudar, predsjednik Udruge "Connect IT", Slavonski Brod.

Golema je potražnja za njima na tržištu rada. Četrnaest brodskih srednjoškolaca radno ljeto pamtit će i po prvoj zaradi. No još važnije - bit će spremniji za ulazak u poslovni svijet koji ih čeka nakon škole ili fakulteta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!