Brončani matematičari se vratili iz Bangkoka

19.07.2022.

Zadnja izmjena 11:22

Autor: HRT

Brončani matematičari se vratili iz Bangkoka

Brončani matematičari se vratili iz Bangkoka

Foto: HTV / HRT

Na najvećem svjetskom natjecanju robotičara održanom u Bangkoku, hrvatske ekipe bile su među najboljima - kući se vraćaju s brončanim medaljama. Sudjelovalo je više od 3.000 natjecatelja iz 45 zemalja. Ovo je, nakon tri godine, našim robotičarima bilo prvo natjecanje uživo. Osim djece, posebnu nagradu za 12 godina postizanja vrhunskih rezultata dobila su dva mentora: prof. Ivica Kolarić i profesorica Jelka Hrnjić.

Ekipa HTR-a dočekala je robotičare u zagrebačkoj zračnoj luci, Mateja Ribičić je razgovarala s mentorom Željkom Krnjajićem.

- Ove godine smo nagrađeni za dva treća mjesta, išlo smo s dvije ekipe i svaka se vratila s medaljom, rekao je.

Pripreme traju cijelo vrijeme, dodao je ističući da je to kontinuirani proces gdje su selekcija, edukacija i na kraju pripreme za natjecanje.

- Nagrada je jako značajna, ovo je poticaj svim mladima da se počnu baviti novim tehnologijama. Jako smo zadovoljni što im možemo pokazati da je to moguće, dodao je.

Borut Patčev, jedan od dobitnika je jako zadovoljan svojim uspjehom, mada smatra da je moglo biti i bolje.

- Natjecanje je bilo lijepo organizirano, dodao je.

Definitivno ostaje u svijetu robotike, za 2 godine planira upisati FER. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!