Budući pekari, kuhari, ugostitelji i slastičari pokazali što znaju

05.04.2022.

16:59

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT

Samo najbolji odlaze u završnicu natjecanja

Samo najbolji odlaze u završnicu natjecanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Budući da se velik dio Hrvatske uzda u turizam, zanimanja su u tom sektoru sve traženija i privlačnija. Što sve znaju budući pekari, kuhari, ugostitelji i slastičari vidjelo se na regionalnom natjecanju učenika strukovnih škola u Bjelovaru.

Flambirane palačinke samo su jedna od slastica što su ih učenici desetak škola pripremali na natjecanju. I to ne samo pred članovima ocjenjivačke komisije nego i pred stolom s gostima. Trebalo je pokazati sve naučeno, ali i potisnuti tremu jer samo najbolji odlaze u završnicu natjecanja. 


- Imam tremu i prvo mi je natjecanje, rekla je Gabrijela Beštek, učenica 3. razreda Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, koja se natjecala u disciplini prigotovljavanja jela za stolom. 


Pripremalo se toplo predjelo, glavno jelo i desert. I nije važna samo receptura nego i izvedba, a posebice se cijeni maštovitost.


- Kod nas se natječu pomoćni kuhari i slastičari, kuhari, ugostiteljsko posluživanje i slastičari. Okupirani smo organizacijom svega ovoga pa ne stignemo uživati u uspjesima naših učenika. Jučer smo imali pomoćnog kuhara i slastičara koji je tu pobijedio i plasirao se na državno, rekao je Dalibor Vukalović, ravnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.


U ocjenjivačkom povjerenstvu poznati kuhari.


- Ocjenjuje se i kreativnost i sve ostalo, pa smo vidjeli da imamo nešto boljih i nešto manjih kreacija, ali je u biti najbitnije da se poštuju tehnološki procesi i količina namirnica, odvajanje otpada, iskoristivost, rekao je Renato Kraljev, član ocjenjivačkog povjerenstva iz Zadra.


Veza škole i tržišta ovdje je vrlo čvrsta.


- Trudimo se kroz ova strukovna natjecanja povezati upravo to tržište rada i naše strukovne škole, odnosno obrazovni sustav. Stoga smo uključili u povjerenstva upravo gospodarstvenike i radi objektivnosti, ali i upravo tog povezivanja s tržištem tako da od njih dobijemo najbolju povratnu informaciju idemo li u dobrom smjeru, rekla je Monika Belle, viša stručna savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje.


A oni koji ovdje dobro ispeku zanat itekako su traženi jer kulinarstvo je sve popularnije, a gosti sve zahtjevniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!