11:26 / 17.10.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Bukovac i Cabanel, uz izložbu, dobili i predstavu u Umjetničkom paviljonu

-

-

Foto: - / -

Već poznata priča o presudnom trenutku karijere Vlahe Bukovca pretočena je u predstavu 'Slikareva ruka' na koju je, ponajprije mlađa publika, pozvana u zagrebački Umjetnički paviljon gdje traje impozantna izložba Bukovčevih i Cabanelovih djela.
Cijeli život Vlahe Bukovca, genijalnog slikara, bio je isprepleten avanturama. No, presudni trenutak dogodio se u Parizu 1877. kada je slavni francuski slikar Cabanel, na temelju jedne naslikane ruke, 22-godišnjeg Vlahu odlučio primiti u svoju slikarsku školu.

Ta poznata priča pretočena je u predstavu 'Slikareva ruka' na koju je, ponajprije mlađa publika, pozvana u zagrebački Umjetnički paviljon gdje traje impozantna izložba Bukovčevih i Cabanelovih djela.

Scenaristica i redateljica Petra Radin, čija je ideja ova predstava, i male i velike pozvala je na putovanje kroz dinamičnu priču, i ozbiljnu, i zabavnu i punu humora, o srazu slavnog i strogog Cabanela i talentiranog, ali neiskusnog, i usto tvrdoglavog i upornog Bukovca.

U tome postoji neka dramaturška potka. Oni se, naime, jako puno prepiru. Cabanel se sam hvalio da prepoznaje talent i kada je vidio tu ruku, Bukovac ga je potpuno 'kupio' i oduševio,  kaže glumac Dušan Gojić koji utjelovljuje Alexandra Cabanela.

Kazališni Vlaho Bukovac, glumac Frano Mašković, napominje, pak, da predstava poručuje da se nikada ne smije odustati: Uz 'pinku' talenta i puno rada može se postići puno tako da mislim da šaljemo jednu divnu poruku klincima,  kaže Mašković.

To je zapravo prije svega predstava za djecu iako je mogu gledati i odrasli jer šalje jednu vrlo pozitivnu poruku tako da bi je svatko tko je otvorenog srca trebao doći gledati,  ističe ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić.

Predstava 'Slikareva ruka - povijesni susret učenika i učitelja' dodatno postaje bajkovita zbog ambijenta u kojem se izvodi - a to je Umjetnički paviljon gdje nas sa zidova gledaju autoportreti umjetnika i njihova  remek-djela.

Ona nas izravno uvode u ozračje umjetničkog Pariza u koji su hrlili svi koji su htjeli postati veliki slikari - pa i Vlaho Bukovac kojemu je to i - uspjelo.

Predstava će se izvoditi će se do kraja izložbe, 6. siječnja 2019., ponedjeljkom u 4 termina: 10, 11.30, 15.30 i 18 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!