Čak 87 posto mladih kaže da bez poteškoća nabave alkohol

27.04.2021.

09:10

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Čak 87% mladih bez poteškoća nabave alkohol

Čak 87% mladih bez poteškoća nabave alkohol

Foto: Ilustracija / Pixabay

"Istraživanje kaže da 87 posto mladih kažu da bez poteškoća nabave alkohol u Hrvatskoj gdje god žele", objašnjava mr. sc. Lucija Sabljić, socijalna pedagoginja i za emisiju Dobro jutro, Hrvatska govori o konzumaciji alkohola, cigareta i narkotika kod mladih.

Tribina "Alkohol i mladi - Dokle smo stigli?" održat će se danas putem YouTube Live-a održati s početkom u 18 sati. Na tribini će mr.sc. Lucija Sabljić, dipl. socijalna pedagoginja govoriti o problemu konzumiranja alkohola među mladima i načinu na koji se odražava na najvažnije društvene segmente - obitelj, školu, posao i osobni život pojedinca.

- Naša kultura, naše podneblje, voli alkohol. U zadnjih 15-20 godina se tome možda malo više pozornosti pridaje, jer se vidi da su mladi počeli mrvicu pretjerivati u nekim stvarima. Zato je nastala ova tribina kako bi osvijestila ljude i pomogla da sagledaju priču iz drugog kuta, kaže mr. sc. Lucija Sabljić.

Sabljić kaže kako radi isključivo s mladima i da u osobnoj komunikaciji s njima im pandemija nije pomogla odmjerenoj konzumaciji.

- Sada kada je ljepše vrijeme, kada mogu izaći van, njima nisu potrebni kafići. Treba im samo netko tko će im prodati alkohol i neko mjesto u parku, pojašnjava socijalna pedagoginja.

Mr. sc. Lucija Sabljić vjeruje da su mladi onakvi kakvima smo ih mi stvorili, te da je beskrajno važno poštivanje zakona, odnosno da dostupnost cigareta i alkohola maloljetnicima treba biti što manja.

- Istraživanje koje se radi svake četiri godine, o pušenju i pijenju među učenicima u koje je uključena i Hrvatska, za 2019. kaže da 87 posto mladih 15-ogodišnjaka i 16-ogodišnjaka kažu da bez poteškoća nabave alkohol u Hrvatskoj gdje god žele, objašnjava Sabljić.

- Tu počinje prevencija, kada svaki prodavač i prodavačica shvati da i o njima nešto ovisi, dodaje.

Na pitanje koja bi mogle biti posljedice pandemije na mlade, mr. sc. Lucija Sabljić, kaže kako je zapaženo da mladi sve češće koriste druge droge, te da je to povećanje zabrinjavajuće.

Posebice jer iz osobne komunikacije s mladima socijalna pedagoginja kaže kako nabava droga također nije nikakav poseban problem za mlade u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!