Čakovečki gimnazijalci osnovali mrežu volontera

17:41 / 08.04.2022.

Autor: Mladen Šarić/Regionalni dnevnik/HRT

Čakovečki gimnazijalci osnovali mrežu volontera

Čakovečki gimnazijalci osnovali mrežu volontera

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Učenici i profesori čakovečke Gimnazije Josip Štolcer Slavenski trenutačno provode dva projekta koji pridonose i školskoj i široj zajednici. Osnovali su mrežu volontera, a upravo su završili projekt za zbrinjavanje pet ambalaže.

Poluautomatizirani spremnik za pet ambalažu osmislio je učenik 4. razreda Urban Pokrivač. Najveći je izazov, kaže - bio dobiti financijska sredstva tako da su se prijavili na natječaj i osvojili glavnu nagradu.

U gimnaziji koja ima gotovo 700 učenika i profesora iznimno su aktivni i u području građanskog odgoja - osnovali su mrežu volontera. Lovro Hranilović, učenik 3. razreda kaže kako su svjesni važnosti volontiranja, zbog osobnog razvoja, ali i šire zajednice.

- Osobno sam se uključila u akciju Udruge slijepih kao voditelj književnog kluba. Jednom mjesečno održavaju se radionice u kojima mi čitamo knjige slijepima te poslije raspravljamo o pročitanom, dodaje Katja Premuš, učenica 3. razreda. I učenica 4. razreda Klara Žinić je među 130 aktivnih školskih volontera. Nedavno je sudjelovala u akciji postavljanja ograde kako vodozemci ne bi mogli na cestu. Potom je uslijedilo njihovo spašavanje i prenošenje do vode.

A sve je počelo na međunarodni Dan volontera kada su osnovali volontersku mrežu.

- Moram reći da su vrlo prijemčivi za probleme. Detektiraju ih, senzibilitet im je priličan i to rezultira projektima koji donose dobrobit školi, a onda i šire, kaže ravnateljica gimnazije Sandra Ovčar.

Posebnost ovih čakovečkih gimnazijalaca, ističe ravnateljica, jest što otvorenih očiju i ušiju promatraju svijet oko sebe i reagiraju na problem u svojoj neposrednoj okolini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!