'Carmina Burana' na obali Drave

16.09.2019.

19:06

Autor: Ivica Grudiček/V.M./Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Kantata Carla Orffa 'Carmina Burana' u subotu je prvi put izvedena u Varaždinu, na obali Drave, a kako je riječ o suradnji glazbenika iz Varaždina i Maribora, sinoć je izvedena i u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.
Kantata Carla Orffa 'Carmina Burana' u subotu je prvi put izvedena u Varaždinu, na otvorenom prostoru kod Gradske sportske dvorane na Dravi, a kako je riječ o suradnji glazbenika iz Varaždina i Maribora, sinoć je izvedena i u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

Izvedbu tog poznatog glazbenog djela pripremili su zborovi i simfonijski orkestri Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet u Mariboru te varaždinski Mješoviti pjevački zbor Chorus Angelicus sa solistima: sopranisticom Ivanom Lazar, baritonom Armandom Puklavcem i tenorom Danilom Kostevšekom.

Dirigentica varaždinske izvedbe bila je Dada Ruža, dok će hrvatsko-slovenski ansambl s više od 300 izvođača u Mariboru voditi Slavko Magić. U organizaciju nastupa varaždinskih i mariborskih glazbenika uključili su se Koncertni ured Varaždin, Grad Varaždin i Varaždinska županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a izvedba 'Carmine Burane' bila je dio obilježavanja Dana Varaždinske županije.

Članovi Glazbene škole Varaždin lani su na otvorenom izveli suitu 'Genesis' engleskog skladatelja Tolge Kashifas s kolegama iz Glazbene škole njemačkog Ravensburga, a ove godine nastavili su s projektom izvedbe glazbenih djela na otvorenom sa slovenskim kolegama.

Partneri su projekt nazvali 'Drava nas spaja', a varaždinska je izvedba bila uz obale rijeke koja protječe kroz oba grada.

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić naglasio je da, s obzirom na kompleksnost tog glazbenog djela, do sada nisu pripremali veći projekt, ali da je on spojio dvije ustanove u izuzetno pozitivnoj atmosferi.

Nakon varaždinske izvedbe, direktorica Konzervatorija za glazbu i balet u Mariboru Helena Meško poručila je da se u pripremi i nastupu osjetio veliki trud mladih glazbenika obje škole.

Dirigentica Dada Ruža istaknula je da je izvedba popularnog djela bila velik izazov za ovaj uzrast glazbenika: To je izazovno i za studente i profesionalce, a kamoli za učenike Glazbene škole, osnovne i srednje, rekla je Ruža, a dirigent Magić ocijenio je da je ansambl varaždinskih i mariborskih mladih glazbenika u izvedbi 'Carmine Burane' pokazao veliku energiju i strast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!