Čarobni vrt eko škole u Varaždinskim Tolicama

25.10.2021.

12:42

Autor: Ana Papec/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

U vrtu škole, Varaždinske Toplice

U vrtu škole, Varaždinske Toplice

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Osnovna škola Varaždinske Toplice status Eko škole dobila je prije 14 godina, a svake godine djelatnici i učenici brinu o okolišu škole, uređujući dvorište, ružićnjak, vrt i voćnjak. U jeku pandemije okrenuli su se nastavi na svježem zraku.

Radno okruženje za učenike u Varaždinskim Toplicama tijekom pandemije bila je priroda. Učenje na svježem zraku i travnatom terenu pokazalo se kao pun pogodak te je nastavljeno i ove školske godine.


Kako napreduje njihov čarobni vrt provjerila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- To je sad u vrijeme korone vrlo dobro jer djeca su bez maski, mogu biti vani u prirodi i naviknuti se i raditi vani, kaže ravnateljica škole Goranka Štefanić.


A mogu obavljati i jesenske radove u plasteniku: posijani su već špinat i salata, a uskoro će biti i luk. O tomu brigu vode svi učenici:


- Jako mi je lijepo kad idemo van igrati se i dodavati, a dobro je isto kad sadimo cvijeće, povrće i voće. Sad smo tu sadili maćuhice, ali imamo također i vrt gdje svaki razred ima svoju gredicu, objašnjava „osmaš“ David Šestak.


Učenica 8. razreda Nikolina znanje od kuće je prenijela u školu i prijateljima stalno pomaže oko vrta:


- Imam i svoj mali vrt, imam i gredicu luka isto, napominje Nikolina.


Često se vani uči i matematika – ovaj put mjerio se volumen, a od ubranih jesenskih plodova stvaraju se i prava mala remekdjela.


Vesela atmosfera je i unutar škole, gdje učenici njeguju tradiciju i stare običaje.


Stare stvari koje su se nekad koristile u školi izložene su u školskom muzeju, a u tehničkom se može vidjeti i torpedo. 


Cilj je da mlade generacije usvoje prave vrijednosti i zdrave životne navike. 


Novi projekt - izrada botaničkog vrta i voćnjaka - bit će usmjeren upravo na to:


- Svaka voćka će dobiti svoje ime, tako da djeca uče o voćnjaku. Makar već imamo 40 voćki zasađeno oko škole a budući da kupujemo i specifične biljke i te će biljke dobiti svoje ime, najavljuje ravnateljica Štefanić.


Svaki naraštaj učit će o prirodi na licu mjestu i dati svoj doprinos ekologiji i održivom razvoju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!