"Čarobnjak iz Oza" za početak nove sezone ZKM-a

31.08.2021.

12:46

Autor: Hina/V.M.

"Čarobnjak iz Oza"

"Čarobnjak iz Oza"

Foto: ZKM / promo

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao prvi premijerni naslov nove sezone 2021./22. najavljuje predstavu "Čarobnjak iz Oza" u režiji Saše Broz, osuvremenjenu bajku o Dorothynom putovanju kroz carstvo Oz i neobičnome triju neprilagođenih koji joj se na tom putu pridružuju. 

ZKM-ova inačica slavnoga predloška u režiji Saše Broz i adaptaciji i dramaturgiji Nikoline Bogdanović adaptirana je ostajući vjerna svijetu koji je Baum kreirao kao i njegovim glavnim likovima te, pristupajući izazovima inventivno i s uvažavanjem, nudi publici susret s vrijednim i poticajnim novim djelom koje obogaćuje prethodno razumijevanje izvornika, pokazuje put k novim tumačenjima i, osuvremenjujući priču, premošćuje vrijeme i prostor.


"Čarobnjak iz Oza" Lymana Franka Bauma svjetsku je slavu stekao filmskom adaptacijom Victora Fleminga i njome se čvrsto ugnijezdio u pop-kulturi. 


- Svi znaju pjesmu o dugi, koje su boje Dorothyne cipele i kako se zove njezin pas, ističe dramaturginja Bogdanović u najavi predstave.


Dok originalni roman vrvi od neobične i nametljive simbolike, u adaptaciji za dječju publiku najbolje je moguće interpretacije ostaviti sa strane i usredotočiti se na ono što čini samu srž priče: 


- Dorothyno putovanje kroz carstvo Oz i neobičan trio neprilagođenih koji joj se na tom putu pridružuje, smatra Bogdanović.

"Čarobnjak iz Oza"

"Čarobnjak iz Oza"

Foto: ZKM / promo

Upravo njima i njihovoj grupnoj dinamici ova priča i zahvaljuje svoju popularnost. Svakog od njih muči neki nedostatak: za Strašilo je to manjak pameti, Limenko nema srce, a Lavu nedostaje hrabrosti. Ali veliki, čarobni, fantastični Oz navodno svašta zna i može, pa se nadaju da će tako i njima pomoći, a Dorothy i Totu pokazati kako da se vrate kući.


U svojoj biti, Baumov "Čarobnjak iz Oza" priča je koja ističe važnost zajedništva i zajedničkog djelovanja, ali i naglašava važnosti poznavanja sebe i sagledavanja vlastitih mogućnosti. Također, ta je priča neka vrsta road tripa - priča u kojoj je samo putovanje uvijek važnije od odredišta.


- Odredište će se, naime, u ovoj priči ispuhati poput velika balona. Jer što ili tko je na kraju taj veliki Oz? On je šareni artikl, prazno obećanje, dobra reklama, političar u predizbornoj kampanji, nečiji ispolirani profil na Instagramu, krema za lice. Ukratko, on je ideja da će netko ili nešto nadomjestiti naš nedostatak, ispuniti prazno mjesto ili nas uputiti u pravom smjeru, ističe Bogdanović.


Danas, točno 120 godina otkad je ova priča prvi put ispričana i otkad su njezini likovi ugledali svjetlo dana, Dorothy i Toto moraju biti drugačiji jer se uragan koji ih odnosi 2020. bitno razlikuje od onog iz 1900. 


- Jer sada je vrijeme kada se bunimo, rogoborimo i sumnjamo, a priča je u našim rukama, poručuje dramaturginja.

"Čarobnjak iz Oza"

"Čarobnjak iz Oza"

Foto: ZKM / promo

Glume Petra Svrtan (Dorothy), Ivan Pašalić (Toto), Jasmin Telalović (Strašilo), Mateo Videk (Limenko), Sreten Mokrović (Lav), Petar Leventić (Čarobnjak iz Oza), Anđela Ramljak (Vještica Zapada), Lucija Šerbedžija (Vještica Istoka), Milica Manojlović (Čarobnica Sjevera Glinda), Dora Polić Vitez (Strina Em), Danijel Ljuboja (Stric Henry), dok Grupu G4 u ulogama Munchkina, spavača, Ozovih zaštitara, letećih majmuna, vukova, vrana i scenskih radnika čine Kristijan Ugrina, Tina Orlandini, Ugo Korani i Toma Medvešek.


Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Marita Ćopo, koreografkinja Blaženka Kovač Carić. Glazbu i hit songove potpisuju Toni Starešinić i Željka Veverec, a video materijale Lovro Mrdjen. Dizajner svjetla je Aleksandar Čavlek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!