16:49 / 06.05.2019.

Autor: Odri Ribarović/V.K./HRT

Čast je biti dobar majstor

-

-

Foto: - / -

Po tisuću kuna, riječko Udruženje obrtnika nagrađuje 8 najboljih učenika. Odmah po završetku škole, njih već čeka siguran posao.
Zbog manjka kvalificiranih radnika, mnogi su poslodavci prisiljeni uvoziti radnike i ulagati u obrazovanje kadrova. Prije 5 godina Hrvatska je imala kvotu za uvoz svega 400 radnika, a danas za čak 65 tisuća. U posljednjih 10 godina radna snaga u Hrvatskoj smanjila se za 500 tisuća ljudi.

Po tisuću kuna, riječko Udruženje obrtnika nagrađuje 8 najboljih učenika, kako bi se povećao strukovni radni fond i animiralo mlade da se upišu u obrtničke, strukovne škole. Odmah po završetku škole, njih već čeka siguran posao. I nisu jedini, jer je potražnja za cijelom paletom strukovnih zanimanja svakodnevno - sve veća.

Čast je biti dobar majstor ; stolar, vodoinstalater, keramičar, konobar, mesar. Bez njih - nema razvoja gospodarstva i poduzetništva. Upravo  takvih je zanimanja u Hrvatskoj iz godine u godinu sve manje, a potražnja za njima je sve veća i veća. Stoga poruka Lorena Puža, CNC operatera - vrijedi za sve koji dvoje o tome jesu li strukovna zanimanja dovoljno vrijedna.

- Ako voliš taj posao - imati prljave ruke i bit dobar majstor nije sramota. Bi bila sramota da se odrekneš svega toga zbog boljeg uklapanja u društvo, rekao je Loren Puž, ajbolji učenik-majstor Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja, Rijeka.

Loren, Katja, Adelisa, Dora, Filip, Edin, Antonio i Viktor - najbolji su majstori u svojoj školi, spremnih za tržište rada.

- Odabrao sam zanimanje keramičar zato što se mogu odmah zaposliti poslije škole, naglašava Filip Njegovan, najbolji učenik Graditeljske škole za industrijska i obrtnička zanimanja, Rijeka.

Dakako, svi oni -"rasprodani su"- još na početku školovanja:

- Imamo interes nekih većih firmi, ali oni još misle da mogu dobiti učenika odmah nakon 3. godine. Dakle, obrtnici moraju rezervirati učenike već na prvoj godini, istaknula je Evica Kozera, ravnateljica Strojarsko-brodograđevne škole, Rijeka.

Primjerice, u Obrtničkoj školi u Opatiji gdje se već dvije godine nitko nije upisao za zanimanje mesar, očekuju potporu države.

- Ministarstvo poduzetništva i obrta bi nam pomoglo, tako da ta djeca uspiju ući u svijet rada, na način da poslodavci koji ih primaju na praksu ih zaista nauče svom zanatu, rekla je Loredana Grdinić, ravnateljica Obrtničke škole Opatija

- Svi smo svjesni problema koji se pojavljuju kod nas u gospodarstvu, u poduzetništvu; radne snage nema, posao im je zagarantiran po završetku škole jer je potražnja nenormalna, naglašava Darko Sertić, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka.

Potez je i na roditeljima - da upute djecu kako je bolje biti dobar majstor, nego nezaposlen s fakultetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!