Kako se snaći u kriznim situacijama?

26.08.2022.

07:00

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

CB kup u Osijeku

CB kup u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Osijeku se održava šesti Nacionalni CB kup za djecu i mladež koji će pokazati znanje iz područja radiokomunikacije i timskog rada te prikazati što čini vještine primjenjive u kriznim situacijama. Na taj se način stvara baza budućih "cebeaša" koji će promicati tehničke znanosti i razviti odgovornost prema zajednici.


Dvanaestogodišnji Roko stigao je iz Petrinje. Zbog potresa koji je doživio, najprije se uplašio, a onda shvatio da na svoj način želi pomoći u budućim kriznim situacijama.

- Naučio sam u ova tri dana postavljati antenu, naučio sam sad programirati i to je to, kaže Roko Radušević iz Petrinje. 

To je to - zasad - jer Roko zna da mora još mnogo toga naučiti, baš kao i njegovi prijatelji.

- Naučila sam uspostavljati vezu s voki-tokijem i sa stanicama koje su tamo iza mene u šatoru i učim još novosti koje ćemo saznati u sljedećim godinama, govori Viktoria Lazar iz Tenje. 

- Jako je bitno da svi imaju nekakvo iskustvo s time zbog takvih slučajeva, kriznih situacija i toga, dodaje Aleksandar Duvnjak iz Velike. 

Timovi su postavljali cjelokupnu konfiguraciju centra veze i uspostavljanja komunikacije kako bi pomogli pri spašavanju ljudi, obavještavanja hitne pomoći, vatrogasaca, službe 112 u slučaju nezgoda. 

- Tehnička kultura nije samo CB i poznavanje radiokomunikacije. Tehnička kultura je doslovce preživljavanje u ovim svim našim elementarnim nepogodama koje nas sve više sustižu i bilo bi lijepo da institucije još više daju podršku ovom našem humanom radu i potencijalu, govori predsjednik Hrvatskog saveza CB radio-klubova Đuka Pelc.

- Dosta je veliko zanimanje, uz pomoć profesora tehničkog odgoja naših osječkih škola javlja se puno djece, nažalost moramo neke i odbijati, dodaje tajnik CBRK "Lega" iz Osijeka, Antun Šikić

Odbijanja bi bilo manje da se u njihov rad uključe i sponzori jer, primjerice, osječkom klubu treba desetak šatora. Šezdesetak osnovnoškolaca koji su stigli u Osijek i koji cijele godine uče i na edukativnim radionicama, pomoć, nema dvojbe, zaslužuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!