Cijela matematička olimpijska ekipa osvojila medalje

26.07.2021.

20:32

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT

Olimpijski matematičari

Olimpijski matematičari

Foto: Dnevnik / HRT

Kad završi nastava, vrijeme je za međunarodna natjecanja u znanju na kojima hrvatski srednjoškolci uvijek imaju što pokazati. Nakon 10 godina, ove je ponovno cijela šesteročlana ekipa matematičara osvojila medalje u Sankt Peterburgu i tako zauzela 21. mjesto među 107 država. 

Cijela matematička olimpijska ekipa - Bernard, Krešimir, Ivan, Andrej, Dorijan i Jakov - osvojila je medalje, to se posljednji put dogodilo prije 10 godina.

- Osvojiti zlatnu medalju na tom natjecanju znači biti među 1/12 svih natjecatelja - kaže Bernard Inkretosvajač zlatne medalje, Međunarodna matematička olimpijada.

Višegodišnje iskustvo s natjecanja pomoglo mu je, kaže, za korak više - do zlata. Iza uspjeha cijele ekipe stoji mnogo vježbe, priprema, surađivanja s mentorima.

- Ja sam osvojio srebrnu medalju, što znači da od ukupno 600 natjecatelja sam među 25% najboljih super sam zadovoljan, drago mi je i ponosan sam - ističe Krešimir Nežman.

O svojoj brončanoj medalji Andrej Ćizmarević kaže da je ona dobar rezultat.

- Osim toga, mi smo osvojili zlato, 2 srebra i tri bronce, tako smo završili na 21. mjestu od 107 država - ponosno naglašava.

Drugu godinu zaredom Međunarodna matematička olimpijada održava se u Sankt Peterburgu, ali samo na papiru. Natjecanje se održalo online, kod nas na PMF-u, uz poseban nadzor pri rješavanju ispita.

- Samo natjecanje nije drugačije, ali je lijepo upoznati nekoga, družiti se s drugima - kaže Dorijn Lendvaj, osvajač brončane medalje.

Olimpijci se sad odmaraju, ali ne zadugo. Čekaju ih ljetni matematički kampovi, srednjoeuropska olimpijada na kojoj će biti mentori novoj generaciji olimpijaca. Za nove uspjehe, njihov savjet zlata vrijedi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!