Cijeli Trpanj je jedna velika učionica

02.10.2022.

19:55

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Trpanj

Trpanj

Foto: HTV / HRT

U školama na Pelješcu ove je godine 68 prvašića, 13 više nego lani. Četvero prvašića je u osnovnoj školi u Trpnju, koju je za našu rubriku "I mi idemo u školu" posjetila Sunčica Findak. Otkriva nam da će ovu školu pamtiti zauvijek - jer učionice su po cijelom Trpnju.


Zašto u dvorani, kad mogu vježbati - na plaži? Kažu, napunimo baterije za cijeli dan.

- Ljepše je vani, koristimo dok je lijepo vrijeme imamo i plivanje, ali sada je malo hladnije , pa nismo, govori Lara Violić, učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture OŠ Trpanj.

Ali i penjanje, duge šetnje, važno je da se kreću. A to čine i oni mlađi. Obvezno svaki dan do svog školskog vrta. Pa zajedno dvije razredne skupine do 4. razreda, imaju prirodu i drušvo.

Još malo obilaze vrt, broje još uvijek zelene naranče, pa drugi i četvrti na hrvatski.

- Ova slušalica mi služi da ne ometamo druge dok čitamo, da čujemo sebe kad čitamo i vidimo jesmo li napredovali u čitanju, kaže Sofija, 4. razred.

- A zapravo je vrlo jednostavno, sastoji se od cijevi za vodu. Dva koljena koja se spoje i trakom su kodirana da znaju djeca čija je čija. Učinkovita je jako, govori Ivana Vitaljić Jurjević, učiteljica razredne nastave OŠ Trpanj.

U dvorani još jedno iznenađenje. Prvi i treći razredi imaju tri predmeta u jednom školskom satu. Tjelesni, matematiku i hrvatski...

- Ovo su bila tri predmeta, mi često izvodimo tako predavanja, i sinergija među njima, oni tako uče jedni od drugih, kaže Ana Ivandić, učiteljica razredne nastave OŠ Trpanj.

Ravnatelj nas zove da dođemo pred školu vidjeti - likovni. Inspiracije na Trpnju ne nedostaje. A učiteljima, dodaje, nije lako, jer neki rade i na nekoliko škola. No u ovoj - vole raditi.

- Četiri učitelja rade na puno radno vrijeme, a sve ostale učiteljice nemaju punu satnicu ili rade u nekoliko škola, tako bi istaknuo učitelja koji radi u četiri škole od Trpnja do Stona, kaže Lovro Debelić, ravnatelj OŠ Trpanj.

A koliko je svima draga ova škola - najbolje su nam u jednoj rečenici rekli prvašići blizanci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!