12:18 / 15.01.2021.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Čiji je glas najbolji u hrvatskim verzijama animiranih hitova?

'Duša'

'Duša'

Foto: - / -

Sinkronizacija crtića, posebno globalnih hitova u kojima likovima u originalu glas daju velike svjetske zvijezde, složen je posao. U njemu su iznimno uspješni i naši umjetnici.

Sinkronizacija crtića, posebno globalnih hitova u kojima likovima u originalu glas daju velike svjetske zvijezde, složen je posao. U njemu su iznimno uspješni i naši umjetnici.

O tomu kako sve izgleda iza kulisa - porazgovarali smo s nekoliko glumica koje su obožavatelji na društvenim mrežama nominirali kao najbolje:

Juditu Franković Brdar
najviše pamtimo po televizijskoj uspješnici ‘Počivali u miru’. Kako kaže, sinkroniziranje crtića poput hita ‘Duša’ posebna je glumačka disciplina.

Veliki svjetski studiji provode rigorozne audicije kako bi našli što bolje glasove. Posao holivudskih zvijezda na crtićima potpuno je drugačiji.

- Glumci nešto glume u studiju i onda se prema njima to crta. Dakle, mi već nešto što je napravljeno i što je netko odglumio na neki način moramo ponovno odglumiti da bude organski, objašnjava Judita Franković Brdar.

Mia Krajcar
koju su obožavatelji slušali i kao Astrid u hit serijalu ‘Kako izdresirati zmaja’ kaže kako je puno teže doprijeti do publike koja vas ne vidi. Sinkronizacija je zahtjevna i radi se samo nekoliko sati dnevno.

- Slušamo original, gledamo film, paralelno čitamo tekst prijevoda samog crtića i sve se to radi istovremeno, opisuje Mia Krajcar.

Veteranki Branki Cvitković nominaciju je donio nastup u hitu ‘Naprijed'. Ona smatra da je pogrešno sinkronizaciju shvatiti kao površno karikiranje likova.

- Mi moramo točno se preklopiti svojim glasom u to lice, dakle pratiti svaki trzaj, svaki drhtaj tog lica, ističe Branka Cvitković.

Iznimno važnu ulogu igraju i prevoditelji koji moraju crtiće prevesti u duhu našeg jezika. Sudeći prema gledanosti prevedenih naslova i reakcijama publike, čini se da cijeli sustav radi izvrstan posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!