Morska sreća bez smeća

13.11.2021.

07:00

Autor: Jelena Tomac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Morska sreća bez smeća

Morska sreća bez smeća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Akcijom čišćenja plaže Lipovica u Opatiji počeo je projekt DOM - Djeca održavaju more. Riječ je o projektu ekološke udruge Žmergo, financiranom bespovratnim europskim sredstvima u iznosu od 260 tisuća kuna.

Morska sreća bez smeća

Morska sreća bez smeća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sunčani jesenski dan opatijski osnovnoškolci proveli su čisteći plažu Lipovica.

- Došli smo ovdje da pokupimo smeće s plaže da to ne ode u more i da to morske životinje ne progutaju i uginu, rekao je Dan Petretić, učenik OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije.

- Dobili smo neku grabilicu kojom možemo grabiti smeće bez da zaprljamo ruke, govori Lucija Zmajić, učenica OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije.

Čišćenjem plaže počeo je projekt Djeca održavaju more, usmjeren ponajprije na djecu i odgojno obrazovne djelatnike.

- Njih to jako interesira i zanima. Jako su znatiželjni, vole terensku nastavu, van učionice. Vole temu ekologije, vole more, naglašava Maja Šikić, učiteljica OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije.

Projekt će obuhvatiti niz aktivnosti i to kroz istraživanje, edukaciju i ekološki aktivizam.

- Bit će tu i morska konferencija na brodu, izleti, pisanje aktivističkih članaka, pisanje dopisa zagađivačima. Kada djeca prikupe otpad i analiziraju ga onda će vidjeti kome se mogu obratiti i adresirati problem morskog otpada, rekla je Dijana Kovačić iz udruge Žmergo.

Sve s ciljem zaštite mora, priobalja i morske bioraznolikosti, ali i ribarstva i održivog turizma koji na području Liburnije ima golemu važnost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!