"Čitanje je važno, uključuje nas snažno"

10.12.2021.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 "Čitanje je važno, uključuje nas snažno"

"Čitanje je važno, uključuje nas snažno"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U sklopu projekta "Čitanje je važno, uključuje nas snažno", karlovačka gradska knjižnica nabavit će multimedijalni bibliobus. Njime će pokušati ostvariti glavni cilj projekta, a to je knjiga i kultura jednako dostupna svima i svuda. Projekt je vrijedan 3 i pol milijuna kuna, s 85 posto financira ga Europski socijalni fond.

Drveni sanduk iz 1911. godine. U njemu su se, u sklopu tadašnje bibliobusne službe, vozile knjige u Donje Mekušje.

I 110 godina poslije - bibliobus je važan dio knjižničarske službe. Magli i hladnoći usprkos, knjiga se mora dostaviti po današnjem rasporedu. 

Prva stanica je vrtić Švarča. Djeca iz dvije predškolske skupine već su navikla na posjet bibliokombija svakih 14 dana.

Taman pred školu, sva djeca imaju prilike steći naviku čitanja. Ili barem listanja.

- Djeci je to vrlo interesantno, zato što razvijaju tu ljubav prema čitanju, a isto tako jednu odgovornost prema vraćanju posuđenih stvari, rekla je Anita Štefanac, ravnateljica Dječjeg vrtića Četiri rijeke.

U Karlovačkoj je županiji više od 2 tisuće korisnika bibliobusne službe. 

- Imamo dva vozila koja obuhvaćaju cijelu Karlovačku županiju, sa 77 stajališta. Od iznimnog je značaja da upravo knjiga tako dolazi do svih dijelova naše županije, govori Jasmina Milovčić, ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, Karlovac.

U sklopu projekta "Čitanje je važno, uključuje nas snažno" kupit će se još jedan bibliobus. Bit će multimedijalan, s internetom te mogućnošću da se u njemu održavaju i kulturni događaji, radionice.

- U tim radionicama će sudjelovati ciljane skupine, a to su osobe starije od 54 godine, zatim djeca i mladi do 25 godine i osobe s invaliditetom, naglašava Anita Malkoč Bišćan, voditeljica projekta "Čitanje je važno, uključuje nas snažno"

Jer čitati se mora, a uz novi projekt više neće biti izgovora - za suprotno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!