07:42 / 01.11.2018.

Autor: E.L.S./P.P.M./HRT

Da mi je biti restaurator

-

-

Foto: - / -

Nikada dosta poučnih kreativnih sadržaja za djecu izvan razreda, poput zanimljive muzejske audio-vizualne interaktivne radionice.
Iza debelih zidova varaždinske palače Sermage - Galerije starih i novih mastora učenici trećeg razreda zdušno sudjeluju u radionici pod nazivom "Da mi je biti restaurator." Otkrivaju se tajne te struke i njezine važnosti za muzej, čiji depoi skrivaju materijala za čitav radni vijek.

Susrećemo se sa svakakvim poteškoćama, različitim oštećenjima na slikama, od poderotina, od laka koji je potrebno ukloniti, od čišćenja okvira, isto tako pozlate. Radimo i različite restauratorske zahvate na tekstilu, objašnjava Daša Suhić Hižak, restauratorica GM Varaždin, voditeljica radionice.

Nakon uvodne priče, raspliću se zanimljivosti složenog zanata, postupci i zahvati na umjetničkom djelu koje djeca upoznaju kroz igru. Poput pribora te materijala kojima se koriste kod restauracije. Okušali su naučeno kroz vlastite crteže, popravak oštećenja te uramljivanje.

Želimo djecu potaknuti, prije svega, da što više dolaze u muzej i da ga počnu doživljavat na jedan drugačiji način. Želimo im poručiti da se ne moraju bojati kulturne baštine jer je ona, sasvim jednostavno i prirodno uklopljena u naše živote, poručuje voditeljica radionice.

Nikada dosta poučnih kreativnih sadržaja za djecu izvan razreda, poput zanimljive muzejske audio-vizualne interaktivne radionice. Kroz edukacijskih projekt MIŠ - Muzej i škola, u varaždinskom Gradskom muzeju nastoje djeci približiti muzejske odjele i bogati fundus. Samo ove školske godine u MIŠ-u sudjeluje 7166 osnovno i srednjoškolaca iz 18 škola diljem županije. U listopadu se održavaju tri edukativne radionice za školarce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!