11:05 / 27.02.2019.

Autor: Ivana Bilen Perić/Marko Percan/P.F./HRT

Dan ružičastih majica - podrška žrtvama vršnjačkog nasilja

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obilježava se posljednje srijede u veljači pa su škole pozvale svoje učenike da dođu u ružičastim majicama u znak podrške žrtvama vršnjačkog nasilja.
Dan je ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day. To je program prevencije vršnjačkog nasilja.

- Sabor demantira zabranu dolaska učenicima u ružičastim majicama


Obilježava se posljednje srijede u veljači pa su škole pozvale svoje učenike da dođu u ružičastim majicama u znak podrške žrtvama vršnjačkog nasilja.

Obilježavanje Dana ružičastih majica pokrenuto je u Kanadi. Dječak koji je u školu stigao u ružičastoj majci kako bi izrazio potporu bolesnoj majci, na kraju je postao žrtva nasilja. Nakon toga ružičaste majice odjenuli su i njegovi školski kolege. Njihova poruka usmjerena protiv nasilja postala je globalna.

Vršnjačko nasilje u Hrvatskoj nažalost je u porastu, pa su mnoge škole pozvale učenike da na nastavu dođu u ružičastim majicama. Tim povodom predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetili su savjetovalište Luka Ritz.


U učeničkom domu Podmurvice u Rijeci obilježen dan Ružičastih majica

Treću godinu zaredom u Učeničkom domu Podmurvice obilježava se dan Ružičastih majica. Prije nekoliko godina taj je dom primio priznanje "Luka Ritz". Brojnim programima na današnji dan dokazuju da su itekako zaslužili tu prestižnu nagradu.

Ove godine učenici i profesori iz Doma odlučili su izaći van i građanima na Korzu dijeliti učeničke rukotvorine s prigodnom porukom. Osmislili su i vlastiti „hešteg" - #budipink, pa će sve aktivnosti biti podijeljene i na društvenim mrežama. 
Veliko NE vršnjačkom nasilju danas su rekli i pulski osnovnoškolci. U Puli "Trkom protiv nasilja"

Nekoliko stotina djece i policajaca sudjelovalo je u srijedu u Puli u utrci "Trkom protiv nasilja", kojom su PU istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule obilježili Dan ružičastih majica - nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić poručio je da u Puli nema mjesta nikakvoj vrsti nasilja.

- Pomažimo jedni drugima i budimo si velika i snažna podrška i potpora. Samo zajedno, samo zajednica može spriječiti nasilje i siguran sam da ćemo tim putem svi zajedno živjeti u još ljepšoj Puli, istaknuo je.

Istarski župan Valter Flego zahvalio je svima koji su se odazvali ovoj vrijednoj akciji, koja "šalje poruku ljubavi i školske kolegijalnosti".

Naglasio je da svako nasilje treba prepoznati na vrijeme te ga uvijek spriječiti.

Policajci iz svih policijskih postaja u Istri su s učenicima petih razreda osnovnih škola s pulskog područja protrčali središtem grada noseći ružičaste majice, a umjesto startnih brojeva na majicama su imali poruke protiv nasilja.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!