07:51 / 20.04.2018.

Autor: E.L.S./G.Ć./HRT

Danas 13 radionica i 2 prezentacije na Veterinarskom fakultetu

-

-

Foto: - / -

Što će sve Fakultet predstaviti javnosti i u čemu će posjetitelji moći i sami sudjelovati, pročitajte u nastavku.
U sklopu Dana otvorenih vrata i Festivala znanosti nastavnici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će niz interaktivnih radionica iz više područja veterinarske medicine, pri čemu se mogu aktivno uključiti posjetitelji svih uzrasta.

Što će sve Fakultet predstaviti javnosti i u čemu će posjetitelji moći i sami sudjelovati, pročitajte u nastavku.

Zavod za fiziologiju i radiobiologiju i Zavod za patofiziologiju

Radionica „Evolucija krvi“ posjetitelje ću upoznati s filogenetskim promjenama krvnih stanica. Prva sekcija predstavit će fiziološka i morfološka svojstva krvnih stanica te evolucijske razlike među pojedinim vrstama. Druga sekcija pokazat će koje se promjene na krvnim stanicama zbivaju kada organizam obolijeva. Treća će sekcija objasniti važnost određivanja ukupnog broja krvnih stanica nakon izlaganja nakon izlaganja ionizirajućem zračenju.
(4 skupine od 6 sudionika svakih 45 minuta)

Zavod za kemiju i biokemiju

Na radionici „Kemijski kutak“ posjetitelji će moći izvoditi pokuse iz kemije prirodnih spojeva (priprava balzama za usne) i biokemije (funkcija enzima).
(skupine od 6 sudionika svakih 45 minuta)

Klinika za porodništvo i reprodukciju

Radionica „Život u malom“ prikazat će spermatozoe raznih životinjskih vrsta pod mikroskopom u nativnom preparatu i nakon bojenja. Na fantomu krave Betsy posjetitelji će imati priliku sami isprobati tehniku osjemenjivanja koristeći se priborom za umjetno osjemenjivanje. (skupine od 10 do 15 sudionika svakih 45 minuta)

Zavod za veterinarsku biologiju

Radionica „Dani akademika Zdravka Lorkovića na Veterinarskom fakultetu od 1941. do 1951.“ upoznat će nas s otkrićima prof. Lorkovića. Posjetitelji će moći razgledati primjerke iz zbirke leptira te mikroskopirati preparate kromosoma leptira koje je izradio prof. Lorković. (skupine od 20 sudionika svakih 30 minuta)

Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju

Na radionici „Od grdobine do medvjeda – identifikacija vrsta na temelju kostiju“
posjetitelji će imati priliku na temelju pojedinih morfoloških karakteristika prepoznati i razlikovati vrste riba, gmazova, ptica i sisavaca. Poseban će naglasak biti na prepoznavanju velikih zvijeri (medvjed, vuk, ris) i morskih sisavaca iz Jadrana (dobri dupin, plavobijeli dupin, glavati dupin, veliki sjeverni kit). (skupine od 10 do 15 sudionika svakih 30 minuta)

Klinika za unutarnje bolesti

Radionice pod zajedničkim nazivom „Njihovo zdravlje – naša briga“ posjetiteljima će pokazati kako vlasnici kućnih ljubimaca i doktori veterinarske medicine mogu dobro brinuti za životinje.

Radionica „Njihov nos – naš ponos“ upoznat će posjetitelje s anatomskom osnovom građe nosa i fiziologijom osjeta njuha pri čemu će se demonstrirati pokazne vježbe službenih pasa za detekciju iz Centra za obuku vodiča i dresuru policijskih pasa. (skupine 12 – 15 sudionika svakih 45 minuta; od 12 do 15 sati)

Radionica „Tajna šifra ultrazvuka“ na praktičan će način prikazati primjenu ultrazvučne dijagnostike u veterinarskoj medicini. Sudionici će moći samostalno, na posebno pripremljenim modelima, upoznati dijagnostičke mogućnosti ultrazvuka. (skupine od 12 sudionika svakih 30 minuta)

Radionica „Pogled iznutra“ pokazat će gdje odlazi hrana i kako naši ljubimci izgledaju iznutra. Posjetitelji će imati priliku okušati se u navigaciji endoskopom na modelu probavnog trakta. (skupine od 10 sudionika svakih 30 minuta)

Radionica „Opasno fino“ upoznat će posjetitelje s najčešćim namirnicama iz domaćinstva koje kućni ljubimci ne smiju jesti jer su potencijalno ili izrazito opasne, pa čak i smrtonosne. Za posjetitelje je osigurana degustacija odabranih proizvoda. (broj sudionika nije ograničen)

Radionica „Što kola krvnim žilama“ prikazat će svakodnevni rad s uzorcima u
Hematološkom laboratoriju Klinike za unutarnje bolesti – zaprimanje uzoraka krvi, izradu razmaza, bojenje i mikroskopiranje. Posjetitelji će se upoznati s različitim razmazima krvi domaćih i nekih divljih životinja. (skupine od 12 sudionika svakih 30 minuta)

Klinika za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju

Radionica „Povijest liječenja lomova u veterinarskoj medicini“ predstavit će evoluciju implantata koji su se u veterinarskoj medicini koristili kroz povijest te moderna rješenja u zbrinjavanju ozljeda lokomotornog sustava koje veterinarska ortopedija nudi danas. (2 skupine od 10 sudionika svakih 60 minuta)

Radionica „Njegovo veličanstvo – konj“ posjetitelje će upoznati s metodama pregleda probavnog sustava konja. Posjetitelji će moći i sami na trenutak postati veterinari i pokušati konju spasiti život. (skupine od 10 sudionika svakih 20 minuta).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!