Debata o problemima mladih u Hrvatskoj

08.02.2020.

18:59

Autor: Vlatka Kalinić/V.K./IMS/HRT

default error photo
O problemima mladih u Hrvatskoj mnogo se javno govori, no rijetko iz usta mladih. Zbog toga je Hrvatsko debatno društvo okupilo mladež dviju najvećih stranaka na javnoj debati.
O problemima mladih u Hrvatskoj mnogo se javno govori, no rijetko iz usta mladih. Zbog toga je Hrvatsko debatno društvo okupilo mladež dviju najvećih stranaka na javnoj debati. U argumentiranoj raspravi pokušali su doći do rješenja koja bi mladu radnu snagu privukla i zadržala u zemlji.

Kako u Hrvatskoj do sigurnog, dobro plaćenog posla i vlastitog krova nad glavom? Prijedloga poticajnih mjera nije manjkalo ni s jedne strane.

- 30% budžeta će se izdvajati za pametne općine, pametne gradove, pametne županije, tako da će biti jako puno mogućnosti za sve jedinice lokalne samouprave, naglasio je Ivica Rakušić, HDZ.

- Smatram da bi trebalo njih osloboditi od poreza pri kupnji nekretnina, ili im uvesti porezne olakšice kako bi mogli snositi te troškove, govori Kristijan Čarapić, SDP.

A komentar iz publike da je u Hrvatskoj za sve potrebna stranačka iskaznica oba tabora odlučno odbacuju.

- Radio sam i u inozemstvu, mislim da ako si kvalitetan da ipak postoji solidna šansa da nađeš radno mjesto koje ti odgovara i to u Hrvatskoj, rekao je Ivan Vidiš, predsjednik mladeži HDZ-a.

- Mladi ljudi će početi shvaćati da će dobivati posao jer se mijenja tržište rada, pa će dobivati posao jer su sposobni a ne podobni, ističe Biljana Gaća,  članica glavnog odbora SDP-a.

Ovakva javna debata političke mladeži, slažu se okupljeni, trebala bi postati tradicija zagrebačkog sveučilišta. 

- Vidjeli smo slušanje, vidjeli smo reakcije na teme, a ne na osobnosti, sukobljavanje s podacima, a ne izvlačenje prošlosti i afera. Mislim da ovakvi događaji svakako doprinose kulturi javnog dijaloga u Hrvatskoj, naglašava Bojan Marjanović, predsjednik Hrvatskog debatnog društva.

- Uopće ne bih rekao da su pitanja neugodna, dapače. Mislim da kad se baviš ovim poslom, ovim zanimanjem, moraš biti spreman odgovoriti na sve, govori Vidiš,  predsjednik mladeži HDZ-a.

- Tu se zaista radi o jednom novom kovu nove generacije mladih političara i političarki koji mogu donijeti svježinu na političkoj sceni, govori Gaća, članica glavnog odbora SDP-a.

Iako se međusobno poštuju, mladi politički oponenti u budućnosti ne vide veliku koaliciju. Diplomatski se ograđuju - HDZ i SDP i dalje dijele nepremostive razlike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!