17:44 / 20.11.2019.

Autor: Matea Krmpotić/V.K./HRT

Depresija jedan od vodećih uzroka bolesti adolescenata

-

-

Foto: - / -

U povodu Međunarodnoga dana djece, stručnjaci upozoravaju na važnost pravovremenog otkrivanja rizika mentalnih bolesti.
U povodu Međunarodnoga dana djece, stručnjaci upozoravaju na važnost pravovremenog otkrivanja rizika mentalnih bolesti. Ministarstvo zdravstva sa suradnicima organizira pilot projekt koji će provoditi timovi školske medicine na učenicima prvih razreda srednje škole.

Depresija je jedan od vodećih uzroka bolesti i nesposobnosti adolescenata, a posljedice ne liječenja protežu se i u odraslu dob.

- No, što je još karakteristično za ovo područje, vrijedi pravilo 20 – 20. 20 posto djece ima određene teškoće, smatra SZO, a samo kod 20 posto njih se otkrije na vrijeme i to pravovremeno, liječi, govori dr.sc.Ivana Pavić, Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ.

Ključno je rano prepoznati simptome, stvoriti uvjete da se djeca mogu ostvariti te pružiti im kvalitetnu zdravstvenu pomoć, smatraju školski liječnici.

- Izostanci iz škole su indikativni, poremećaji u socijalizaciji izbjegavanje kontakata te otežana suradnja s roditeljima. Na to smo obraćali pažnju i sada uvodimo skrining i tragamo za onima koje do sada nismo vidjeli, naglašava dr.sc.Marija Posavec, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu.

Jedan od razloga mentalne ugroženosti djece je i roditeljski stil. Djeca su jako voljena, ali od njih se očekuje previše. Nerijetko se stvaraju stresne kompetitivne situacije, ističu psiholozi.

- Djeca trebaju odrastati do 10. godine kroz igru i školu, ali prvenstveno kroz igru. Ne treba ovoliko silnog nametanja visokih kriterija, nametanja ideje izvrsnosti. To svakako nepovoljno djeluje na dječje psihičko zdravlje, ističe prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Čak 50% mentalnih bolesti i poremećaja počinje prije 14. godine, no većina slučajeva se ne prepoznaje pravovremeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!