Dioniz okupio osam kazališnih akademija

23.03.2023.

09:45

Autor: Hina/HRT/V.M.

Dioniz

Dioniz

Foto: Gilmanshin / Shutterstock

Na 15. međunarodnom festivalu kazališnih akademija Dioniz, koji se održava u Đakovu od 23. do 27. ožujka, sudjeluje osam kazališnih akademija sa stotinu studenata.

U đakovačkom Centru za kulturu program su predstavili gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, dekanica osječke Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić, umjetnički voditelj 15. Dioniza Domagoj Mrkonjić te ravnateljica Centra Sanja Pavleković.

Gradonačelnik Mandarić izrazio je zadovoljstvo što je Đakovo domaćin i 15. Dionizu te je zahvalio Akademiji na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji vezanoj za taj festival.

- U idućih nekoliko dana Đakovo će ugostiti više od stotinu sudionika Dioniza iz Hrvatske i inozemstva. Festival Dioniz i ove godine podržava Ministarstvo kulture i medija, i to s gotovo 8 tisuća eura za koje je Grad Đakovo aplicirao na javnom pozivu. Dioniz se tako pozicionirao kao važan festival na karti kulturnih događanja u Republici Hrvatskoj, rekao je Mandarić.

Dekanica osječke Akademije Helena Sablić Tomić rekla je kako je impozantno što se Dioniz održava već 15. put:

- Festival je to koji na jednom prostoru okuplja različite senzibilitete različitih kazališnih akademija iz Europe i izvan nje. Ove godine okupit ćemo stotinjak umjetnika, kreativaca, koji će se prezentirati svojim sadržajima. Ono što je nama važno kao Akademiji za umjetnost i kulturu jest da širimo svoje granice i izlazimo iz okvira svoje institucije, ali i da u prostoru Đakova još jednom kažemo kako se ovdje dobro osjećamo, rekla je Sablić Tomić.

Ravnateljica Centra za kulturu Sanja Pavleković istaknula je kako tih nekoliko festivalskih dana i Centar za kulturu i Đakovo žive jedan pravi kazališni život.

Umjetnički voditelj Dioniza Domagoj Mrkonjić rekao je da ove godine dolazi osam kazališnih akademija iz Zagreba, Splita i Osijeka, te izvan Hrvatske s Cetinja, iz Linza, Kluža i Skopja.

- U programu festivala osam je prezentacija plus predstava diplomanata iz osječkoga Kulturnog centra i koncert, rekao je Mrkonjić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!