Djeca izrađuju igračke za napuštence štence iz azila

23.07.2021.

07:37

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D./Hina

Igračke za napuštene štence

Igračke za napuštene štence

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U zanimljiv projekt Moj kućni ljubimac uključila se područna škola iz Novog Bezdana u Baranji. Iako je polazi samo 15 učenika, njihova učiteljica potiče ih na ljubav i brigu o životinjama. Zbog toga su za štence u osječkom azilu izradili igračke.

Među 180 psećih duša u osječkom Azilu, deset je onih najmanjih, štenaca. Nažalost, napuštanje kućnih ljubimaca uobičajena je ljetna praksa.

- Maya je štene od 2 do 3 mjeseca, pronašli smo je ovu nedjelju uz šetnicu prema Dravi, što je na žalost uobičajeno u ovo doba godine kada ljudi idu na godišnje odmore i ostavljaju nama što štence, što starije pse, kaže Doroteja Golubić, volonterka Azila za napuštene pse u Osijeku.

Da bi im život bio što šareniji i ljepši, već se dvije godine brinu učenici iz jedne male osnovne škole u Baranji. Uče o tome kako imati kućnog ljubimca podrazumijeva odgovornost.

- Pridružio nam se 51 učitelj iz različitih zemalja, tako da se nadam da su i neka druga skloništa za napuštene životinje imala koristi od ovoga, kaže Žaklina Kvesić, učiteljica područne OŠ u Novom Bezdanu.

Učenici iz Novog Bezdana na nekoliko su radionica izrađivali posebne igračke za psiće u azilu.

- Bila je ideja da djeca poklanjaju djeci, a djeca Azila su štenci. Djeca su se odrekla svojih starih odjevnih predmeta koje smo izrezivali u trakice, kaže Kvesić.

Tako su nastale ove zanimljive šarene igračke u kojima su uživali najmlađi stanovnici skloništa.

- Uvijek nam nedostaje hrane za štence, ogrlica, povodaca, ampula jer svaki pas, znači 180 ih je u azilu, svaki mjesec dobije ampulu i dekice, kaže Golubić.

Ipak, njima je najpotrebniji dom za zauvijek, no raduju se i dobroj volji te slobodnom vremenu svakog šetača koji bi s nekim od njih prošetao šetnicom ispod Azila. Trenuci su to u kojima štićenici ovoga azila neopisivo uživaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!