15:56 / 10.02.2020.

Autor: Ana Macan/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Djeca odala počast - kišobranu

-

-

Foto: - / -

Svatko je barem jednom doživio da mu kišobran zatreba baš kad ga nema uz sebe. Taj je predmet u Europu stigao iz Kine u 16. stoljeću.
Svatko je barem jednom doživio da mu kišobran zatreba baš kad ga nema uz sebe. Taj je predmet u Europu stigao iz Kine u 16. stoljeću, a do danas se gotovo uopće nije mijenjao. U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani učenici su radionice i predavanja posvetili - praktičnom kišobranu.  

Do ulaza u školu prošli smo Alejom kišobrana. Zeleni, žuti, crveni... vijorili su se na vjetru. Ovom instalacijom učenici su željeli odali počast - kažu - njima dražem i zanimljivijem predmetu od kabanice!

- Mi nosimo kišobrane kad pada kiša, snijeg, ima raznih vrsta kišobrana, ima raznih vrsta od boja do veličina, govori Paula Jug, učenica.

- Ukrašavala sam kišobran, tako što sam špricala boju po njemu, rekla je Ema Mia Matiček, učenica.

Prigodna radionica oslikavanja kišobrana bila je ujedno edukativna.

- Upoznaju nešto novo, prisjećaju se nekih likova iz prošlosti  koji su vezani uz kišobrane Mary Poppins, Robinson Crusoe, naša Marija Jurić Zagorka. Njen spomenik nosi kišobran, naglašava Maja Halambek, učiteljica.

- Kišobrani ne služe samo za kišu već i za zaštitu protiv sunca. U Japanu su kišobrani od svile koji štite od sunca, ističe Erna Dujmić, učenica.

Obilježavanje Svjetskog dana kišobrana jedan je od mnogobrojnih zanimljivih projekata koji se godinama provode u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani.

- Omogućiti učenicima da u školi ne slušaju samo obrazovne sadržaje, nego da imaju i neke svoje izvannastavne aktivnosti, te da se i mi odrasli na neki način uključimo, te da školu učinimo zanimljivijom, naglašava Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa Bregana.

Za kraj, učenici su imali jasnu poruku.

"Kada je kišni dan, budi nekome sunce ili kišobran!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!