17:22 / 03.05.2019.

Autor: Ana Macan/Z.A./HRT

Djeca odgovorni vozači - danas i davne 1966.

-

-

Foto: - / -

Kako se ponašati u prometu na dva kotača? Odgovor smo potražili na 23. natjecanju školskih prometnih jedinica Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Kako se ponašati u prometu na dva kotača? Odgovor smo potražili na 23. natjecanju školskih prometnih jedinica Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Poznavanje prometnih znakova i propisnu vožnju biciklom pokazali su učenici iz 14 osnovnih škola. Na radost svojih mentora, zaslužili su diplomu odgovornih vozača.

Strpljivo pričekati da se upali zeleno na semaforu, skretati uz pravilnu prometnu signalizaciju i još mnogo zavidnih vještina i spretnost u upravljanju biciklom pokazali su mladi osnovnoškolci. "Prilično sam zadovoljna današnjim natjecanjem ne želim ništa još reći ali mislim da bi danas i nešto mogli osvojiti," rekla je učenica Nina Malić, dok Ognjenu Škariću lako je voziti bicikl, ali je zahtjevno pridržavati se svih pravila. 

Ana Šestan iz Službe za sigurnost cestovnog prometa, PU zagrebačka naglasila je: "Djeca prije svega trebaju znati kako se ponašati odgovorno i sigurno u prometu i poznavati prometna pravila i prometne znakove."

Trebalo je zadovoljiti pisani i praktični dio natjecanja. Nekima je to bio pravi izazov. Damir Matacun iz AK Sesvete rekao je "Svi bi htjeli odmah na bicikle međutim ovo natjecanje se sastoji od ta dva dijela tako da prisiljeni su proći i jedan i drugi dio tako da nešto su možda slabiji rezultati na teorijskom dijelu."Sve više osnovnih škola u sklopu izvannastavnih aktivnosti omogućuje učenicima da se uključe u školsku prometnu patrolu. Tako je i u OŠ Gustav Krklec čija ravnateljica Marija Luković ističe rad patrole koja pomaže najmlađim učenicima da svako jutro sigurno prijeđu cestu. "Treba biti jako oprezan jer uvijek možete sresti nekoga tko ne poznaje prometne znakove i ne zna pravila pa da se nešto krivo ne dogodi", riječi su biciklistice Rose Maras.

Ovo iskustvo svakako će im koristiti u svakodnevnom životu, primjerice u vožnji gradom, kad postaju odgovorni sudionici u prometu.  

Zavirili smo u arhiv HTV-a i pronašli snimke kako su ovakva natjecanja izgledala 1966. godine. Možda je među ovim vozačima od prije 53 godine i netko od roditelja malih vozača koji su se danas natjecali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!