Djeca postaju tete/barbe pričalice

23.09.2020.

16:45

Autor: Z.A./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

U riječkoj udruzi Portić odlučili su s djecom zamijeniti uloge. Organizirali su virtualno natjecanje „I ti možeš biti teta/barba pričalica“.
U riječkoj udruzi Portić već jedanaestu godinu priče pričaju tete i barbe pričalice. Volonteri su svake večeri odlazili u Dječju bolnicu na Kantridi i svojim pričama djeci olakšavali boravak u bolnici. U povodu dječjeg tjedna odlučili su s djecom zamijeniti uloge. Organizirali su virtualno natjecanje za djecu uzrasta od 1. do 4. razreda „I ti možeš biti teta/barba pričalica“.

- Mi u Portiću nikad ne mirujemo. Došli smo na ideju kako bi mogli organizirati prvo virtualno natjecanje u izražajnom čitanju „I ti možeš biti teta/barba pričalica“. Promijenili bi uloge, sada ne bi mi bili tete pričalice, nego bi to bila djeca. Natjecati se mogu djecu uzrasta od 1. do 4. razreda u dvije kategorije:1. i 2. razred i posebno 3. i 4. razred, uz uvažavanje određenih kriterija, kaže teta pričalica Vlasta Tibljaš.Naglasila je kako priče mogu biti i slikovne, kratke, do 3 minute i mora se izražajno čitati - kako bi se razumjela svaka riječ, svaka rečenica i tema priče.

Teta pričalica Maja Opašić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekla je da djeci zbog pandemije ne mogu ići u bolnicu, pa su ovo proljeće osmislili video priče s kojima su im pokušali  uljepšati vrijeme.

Virtualno druženje s djecom u bolnici

- Pokušat ćemo doći do djece virtualnim druženjima. Svake večeri tete ili barbe pričalice družit će se s djecom u bolnici zahvaljujući svim aplikacijama koje postoje. Predivan je osjećaj pričati priče djeci. Nekoliko godina sam već teta pričalica i u tome istinski uživam. Ono što volim reći, a to govore svi volonteri - više smo dobili od djece u bolnici družeći se s njima nego što smo im sami dali, naglasila je teta pričalica Maja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!