Varaždinska djeca školske psihologe posjećuju bez straha i srama

31.05.2022.

07:01

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT

Sad sve varaždinske osnovne škole imaju psihologe

Sad sve varaždinske osnovne škole imaju psihologe

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Čak šest od devet varaždinskih osnovnih škola donedavno nije imalo psihologa. Inicijativa Odbora za mlade potaknula je gradsku upravu da uvidi problem i pobrine se za mentalno zdravlje učenika. Pa je u proračunu osiguran novac za zapošljavanje novih stručnih suradnika i sad sve varaždinske osnovne škole imaju psihologe.  

Često je i jednostavna vježba pažnje dovoljna da se djeca opuste, naoružaju samopouzdanjem i lakše uhvate u koštac s izazovima. Jer posljednjih godina svi mnogo proživljavamo - dvogodišnja COVID pandemija, potresi, a i suvremeni ritam života nameću potrebu zapošljavanja stručnih suradnika u osnovnim školama, posebice psihologa. 


- Sve nas je to na neki način načelo, što nas, što roditelje, a to se, naravno, odražava na djecu. Tako da ti problemi, teškoće s kojima se djeca susreću često budu i upravo pod utjecajem svih tih događanja. A, naravno, postoje razvojne teškoće kod djece, a onda i emocionalne, nažalost, sve je više i rastava braka, što također utječe na djecu, kaže psihologinja Marija Pucak


Životni stil odraslih itekako utječe na djecu, a stručna pomoć sve je potrebnija i roditeljima.


- Mi smo baš prošli tjedan imali predavanje dr. Eve Brlek, psihoterapeutkinje, o modernim ovisnostima, a to su ovisnosti o videoigrama, prejedanju, energetskim pićima i ono što su roditelji na kraju rekli, jer je to bilo za Vijeće roditelja, da bi takvih predavanja bilo što više, kaže Mario Šipek, ravnatelj 5. OŠ Varaždin.


Novi psiholozi zaposleni su na određeno vrijeme u šest varaždinskih osnovnih škola. 


- Izdvojeno je zasad 300 tisuća kuna i osiguran je novac za nastavak tog projekta od početka sljedeće školske godine do nove godine. A ja vjerujem da će i država prepoznati koliko je to bitno te će nas možda sljedeće godine rasteretiti i predvidjeti da psiholozi budu u osnovnim školama nekakav normalan standard, kaže gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.


A onda će se možda povećati i satnica. Jer zasad u četiri škole psiholozi rade na pola radnog vremena. No i to je, kažu ravnatelji bolje nego ništa. A zadovoljni primjećuju da ih djeca posjećuju bez straha i srama.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!