16:28 / 19.02.2018.

Autor: Emina Dabo Hunjak/T.V.

Djeca su sve više izložena seksualnim sadržajima na internetu

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istraživanja pokazuju kako je nešto više od četvrtine djece bilo izloženo nekom seksualnom sadržaju na internetu. Također, izloženost seksualnom sadržaju raste s dobi.
Podaci o tome koliko su djeca i mladi izloženi seksualnim sadržajima na internetu predstavljeni su u okviru prvoga nacionalnog komparativnog istraživanja o navikama i iskustvima djece i mladih pod nazivom 'Novi oblici rizičnog ponašanja u virtualnom svijetu'.

U istraživanju je sudjelovalo više od tisuću djece i mladih u dobi od 9 do 17 godina te roditelji koji su imali najviše uvida u aktivnosti svoje djece na internetu, a rezultati su predstavljeni u Poliklinici za zaštitu djece i mladih.

Istraživanja pokazuju kako je nešto više od četvrtine djece bilo izloženo nekom seksualnom sadržaju na internetu. Također, izloženost seksualnom sadržaju raste s dobi, rekla je psihologinja Ivana Ćosić Pregrad te upozorila kako 8 posto djece u dobi od 9 do 11 godina imalo namjeru vidjeti seksualne sadržaje i fotografije što ukazuje na potrebu za preventivnim aktivnostima i podrškom djeci.

Rezultati istraživanja pokazali su kako su i oni najmlađi bili izloženi seksualnim sadržajima, a svako sedmo dijete susrelo se s osobom koju su upoznali putem društvenih mreža. Većina djece pri tom se susrela s osobom svojih godina, dok se svako deseto dijete susrelo s osobom starijom od sebe.

Ovim se istraživanjem Hrvatska uključila u svjetski standard praćenja sigurnosti djece na internetu pod nazivom EU Kids Online kojeg čine 33 zemlje. Nacionalni koordinator EU Kids Online Igor Kanižaj rekao je kako su dobiveni rezultati smjernice u oblikovanju obrazovanja djece i mladih te će biti predstavljeni Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Agenciji za odgoj i obrazovanje.

S obzirom na veliku prisutnost seksualnih sadržaja na internetu, važno je s djecom razgovarati i educirati ih o mogućim rizicima i načinima zaštite od neugodnih sadržaja, ali i opasnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!