08:26 / 07.10.2019.

Autor: Matea Krmpotić/HRT

Djeca sve ovisnija o internetu

-

-

Foto: - / -

Fenomen ovisnosti o internetu nešto je s čime se psihijatrijska struka u posljednje vrijeme sve češće susreće. Ona naposljetku prerasta u kognitivno zatajenje, pogotovo kod male djece.
Koliko vremena dijete smije provesti na mobitelu ili tabletu? I jesu li videoigrice loše za mentalno zdravlje mladih te postoje li dobre strane? S tim se pitanjima roditelji svakodnevno susreću, a odgovore su dali stručnjaci.

Fenomen ovisnosti o internetu nešto je s čime se psihijatrijska struka u posljednje vrijeme sve češće susreće. Ona naposljetku prerasta u kognitivno zatajenje, pogotovo kod male djece.

- Vidimo u struci kako je moguće da kroz određene grupe i vrste igrica, neka djeca budu u krugovima gdje se upletu u mreže iz koje ih moramo izvući - kaže doktor Igor Salopek, Odjel za psihijatriju Opće bolnice Karlovac.

No postoje i dobre strane digitalnih medija koji su postali dio svakodnevice djece i mladih.

- Pomaže djeci nove generacije da poboljšaju koncentraciju. Kad pogledamo starije generacije, oni se ne mogu toliko fokusirati, a zahvaljujući tim igrama mlađa generacija može to puno bolje - uvjerava Evrim Ayalp, Mediterranean Association for Education and Employment.

Američka pedijatrijska akademija tvrdi da djeca do 2 godine ne smiju provesti ni minutu pred ekranima, dok djeca od 2 do 7 godina mogu ukupno jedan sat dnevno.

- Razvoj mozga se događa kroz interakciju kroz 3d okolinom, s roditeljima, prijateljima, rodbinom i s 3d objektima, kao što je igra - bilo što, okolina, lonac, šalica. 2d okolina kao što je ekran mobitela ili tableta nažalost ne razvija mozak - upozorava dpktor Salopek.

I među mladima koji su odrastali s tehnologijom ima onih koji tvrde da je potrebno naći ravnotežu između virtualnog i pravog svijeta. Zaštititi djecu i mlade od virtualnog svijeta, u današnje je vrijeme očito veoma težak zadatak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!