17:28 / 03.01.2020.

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Djeca u Osijeku uče o egzotičnim životinjama

-

-

Foto: - / -

Niz interaktivnih programa uključuje predavanja, društvene igre te obilazak nastambi u kojima borave životinje koje ne spavaju zimski san.
O egzotičnim životinjama i njihovim navikama ovih se dana uči u osječkom Zoološkom vrtu u sklopu Zimske škole.

Niz interaktivnih programa uključuje predavanja, društvene igre te obilazak nastambi u kojima borave životinje koje ne spavaju zimski san.

Na udaljenim područjima Sjeverne Amerike, Arktika i Skandinavije živi gorska kuna koja, iako pripada porodici zvijeri, svojom pojavom mališane podsjeća na njihove omiljene plišane igračke.

- Izgleda kao medvjedić, a zapravo nije, a hrani se svakakvim stvarima, rekao je Karlo, polaznik Zimske škole.

- Može ugristi, može i ogrepsti, ima oštre pandže i oštre zube, puno napada životinje i ljude zato što oni imaju meso, kazao je drugi polaznik Darin.

Mnogi ih zato ne bi odabrali za kućne ljubimce, osim Magdalene, koja ima svoj plan za udomljavanje gorskih kuna.

- Pa, hranit ću ih, pa ću ih  naučiti nešto, pa ću se igrati malo s njima, rekla je Magdalena.

Zbog igre i dobroga društva Mihaeli i još jednoj Magdaleni nije bilo teško iz Beča i Dubrovnika uputiti se u Osijek. Kažu - za sve su krive mame.

- Moja mama je isto na internetu čitala to i onda sam isto došla, rekla je Magdalena.

- Mama je negdje pročitala, pa sam se i ja zainteresirala, izjavila je Mihaela.

Zato nikomu nije bilo teško pripremiti hranu za životinje koje su u svojim nastambama aktivne i kad je hladno.

- Ovo je jedinstvena prilika da nauče nešto o životinjskom svijetu, jer ovo je, ja to uvijek volim reći, Zoološki vrt je doista najbolja učionica o životinjama u prirodi, kazala je edukatorica osječkog Zoološkog vrta Tatjana Elez.

Tako je veselu obitelj nosatih rakuna ugrijao ukusni međuobrok, a polaznike Zimske škole novootkrivena ljubav prema nekim rijetkim životinjskim vrstama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!