14:55 / 22.02.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Djeca znaju koliko nam Drava vrijedi

-

-

Foto: - / -

Povodom Svjetskog dana ekologije WWF je u Koprivnici održao edukativnu radionicu o važnosti ekosustava rijeke Drave za više od 120 djece.
Povodom Svjetskog dana ekologije jučer je tim iz WWF Adrije, svjetske organizacije za zaštitu prirode, održao edukativnu radionicu za vrtićku djecu te polaznike prvih razreda osnovne škole o vrijednostima rijeke Drave i važnosti njenog očuvanja.

Više od 120 djece iz Dječjeg vrtića "Igra" te Osnovne škole "Antun Nemčić Gostovinski" imalo je priliku naučiti o različitim vrstama životinja koje žive na Dravi.

Rijeke su iznimno važne za ljude i prirodu te vrste koje o njima ovise. One su bogatstvo života i nude nam mnogo više koristi nego što smo svjesni.

Opskrbljuju stanovništvo vodom, štite nas od poplava, smanjuju onečišćenje zraka te se koriste za rekreaciju, što svakako doprinosi boljem zdravlju i kvaliteti života stanovnika.

Tijekom radionice djeca su imala priliku čuti o ključnim životinjskim vrstama koje žive na rijeci Dravi s posebnim fokusom na zaštitu i poboljšanje uvjeta za ptičje vrste bregunicu i malu čigru. Educirajući najmlađe o riječnom ekosustavu obilježili smo Svjetski dan ekologije, jer ono što naučimo kao djeca ostaje nam za cijeli život, rekla je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Staništa raznih vrsta, poput bregunice i male čigre, ovise o prirodnoj rijeci što bi izgradnjom hidroelektrana Molve 1&2 dovelo do dodatnog pritiska na te vrste te bi se njihova brojnost dodatno smanjila.

Bregunica je jedna od najugroženijih vrsta ptica u Hrvatskoj. Na Dravi još živi oko 50% hrvatske populacije bregunica, međutim broj parova se u posljednjih 30 godina smanjio za 90%.

Mala čigra je u još  nezahvalnijoj poziciji jer na rijeci Dravi u prosjeku obitavaju samo četiri para. Stoga je potrebno obnoviti dinamiku rijeke, dopustiti rijekama da stvaraju nove šljunčane i pješčane sprudove te spriječiti dodatno uznemiravanje već ugroženih ptica.

Navedena aktivnost se odvila u sklopu WWF-ove kampanje "Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana" kako bi i najmlađe educirali o dobrobitima koja nam rijeka Drava pruža.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je zaustaviti propadanje zemljina prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje. Za dodatne informacije: http://adria.panda.org/

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!