14:51 / 18.10.2018.

Autor: M.Š./HRT

Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) iz Dortmunda

Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) iz Dortmunda na probi u KD Lisinski (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) iz Dortmunda na probi u KD Lisinski (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Večeras će na otvaranju Kanconijera, zajedničkog koncertnog ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), nastupiti i Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) iz Dortmunda.
Večeras će na otvaranju Kanconijera,  zajedničkog koncertnog ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT), nastupiti i Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) iz Dortmunda. Zbor je prvi svoj nastup ostvario  na početku sezone 2017./2018. Novoutemeljeni zbor čine djevojčice iz Zborske akademije (Chorakademie), a predvodi ih Željo Davutović.

Njemačko-hrvatski zborovođa Željo Davutović odrastao je u Dortmundu te studirao crkvenu glazbu i zborsko dirigiranje u Weimaru. Pohađao je majstorske tečajeve Erica Ericsona, Josepha Flummerfelta i Friedera Berniusa, čime je zaokružio svoje školovanje. Radio je na širenju i dogradnji zborske škole za Dortmund i područje Ruhra, čiji se temelji nalaze u njegovu konceptu Zborske akademije Konzerthausa u Dortmundu. Uz ulogu umjetničkog direktora, preuzeo je i vodstvo opernog dječjeg zbora i Dječjeg zbora Zapadnonjemačkog radija (WDR-a). Uz vokalnu pripremu mladih pjevača, odgovoran je i za njihovu scensku pripremu. O Zboru je govorio u emisiji Kod nas doma.

Zbor radi na različitim projektima uz Zbor i Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkog radija; među ostalim sudjelovao je u operi La Bohème  G. Puccinija, pod ravnanjem Teodora Currentisa, i na tradicionalnom adventskom koncertu Sjeverne Rajne-Vestfalije pod ravnanjem Waynea Marshalla i uz televizijski prijenos.

Večeras će se u dvorani Lisinski kao dječja solistica predstaviti Cynthia Torka, pogledajte što je za emisiju Kod nas doma rekla o svom (zagrebačkom) debiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!