Djed Božićnjak darivao najmlađe Petrinjce

10.12.2022.

20:43

Autor: Igor Ahmetović/Dnevnik/HRT

Akcija Crvenog križa u Petrinji

Akcija Crvenog križa u Petrinji

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Kako bi barem malo uljepšao blagdansko vrijeme najmlađim stanovnicima Petrinje, od kojih još mnogi žive u kontejnerskim naseljima, Hrvatski Crveni križ organizirao je podjelu više od tisuću slatkih poklon-paketa. To je samo dio pomoći koju Crveni križ sa svojim društvima kontinuirano pruža stanovništvu potresom pogođenog područja.

Djed Božićnjak podijelio je 40-ak slatkih paketa za najmlađe stanovnike kontejnerskih naselja u Petrinji i Mošćenici.


Mališani su to koji sa svojim obiteljima gotovo pune dvije godine smješteni su u kontejnerskim naseljima. Kažu - žive u teškim i skučenim uvjetima, ali drugog izbora nemaju.


-Nas je puno a kontejner je mali tako da je jako teško. Ne znamo koliko ćemo biti još ovdje. Već nam je prekipjelo i htjeli smo ići u ruševine samo da se maknemo, rekao je jedan od roditelja. 


Potrebe stradalnika smještenih u kontejnerima nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije, i dalje su velike, a riječ je o oko tisuću i 100 obitelji odnosno 3 i pol tisuće ljudi.-Mi i dalje idemo na teren. Nosimo pakete hrane, higijene i vodu za one koji nemaju vodovod i obavljamo odmah i psihosocijalnu pomoć jer još i dalje znači još imamo puno ljudi u kontejnerskom naselju, kazala je Ivana Kovačević Škrinjarić, ravnateljica GDCK Petrinja


-Svaki nedostatak pomoći kod njih stvara dodatan stres tako da dajemo uistinu sve od sebe kako bi bili na raspolaganju pa čak i onda kada ne možemo konkretno pomoći ali topla riječ i razumijevanje isto jako može ublažiti taj stres, rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.


Akciju darivanja Crveni križ će nastaviti i idućih dana, a svoje poklone dobit će i mališani iz Siska, Gline i Hrvatske Kostajnice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!