Izložba radova budućih kipara, klesara i umjetnika

09.11.2021.

17:12

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Djela ruku budućih kipara, klesara i umjetnika

Djela ruku budućih kipara, klesara i umjetnika

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu traje izložba mladih kipara. Riječ je o osnovnoškolcima, koji svaki tjedan dolaze na likovne radionice. U rodnom mjestu jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara uče tradicionalne tehnike, a ljetos su čak klesali brački kamen.

Svakoga petka, već godinama, u Studiju Augustinčićeve Galerije, oblikuje se rukama. Nema materijala u kojemu se nisu okušali pa tako i u pravom bračkom kamenu.   


- Ovaj kameni rad je napravila moja klanječka grupa, ja i moji prijatelji iz škole tradicionalnim alatom, kaže Florijan Novak.


Drugu je skulpturu cijeloga ljeta, prema skici Lane Firšt klesao David Majcen. 


- Lijepo je ispala. Treba pod pravim kutem staviti alat kako se ne bi odlomio koji dio, i ne ići blizu ruba, objašnjava David Majcen.


Što su dosad izradili, može se pogledati u Klanjcu. Izložba mladih kipara postavljena je tek nekoliko metara od depoa u kojemu se čuvaju gipsani odljevi slavnog Augustinčića.


- On se rodio u Klanjcu, on je radio u kamenu i glini, crtao, i sve. Jako je poznat čovjek., rekao je Jakov Krajcar.


Cilj radionice nije potraga za novim Augustinčićem ili profesionalnim kiparima i kiparicama, već približiti mladima ljubav prema skulpturi,


- Želimo odgojiti mladu generaciju koja će cijeniti likovnu umjetnost, cijeniti kiparstvo, imati svijest o kulturi i vlastitoj vrijednosti, naglašava Petra Šoltić, muzejska pedagoginja u Galeriji Antuna Augustinčića.


- Još ne znam, ali sigurno ću se nastavili baviti kiparstvom i crtanjem, rekla je Tena Išek.


Znatiželje, ali ni darovitosti im ne nedostaje. 


- To je majmun kako se vješa na ljuljački, odlično, da, kaže Vjeko Vlahović.


U desetak minuta, dok smo razgovarali - eto novih zabavnih skulptura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!