DLJI: premijera bajki iz dubrovačkog kraja

03.08.2020.

14:06

Autor: Ivana Brailo Drnas/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha predstave za djecu i mlade 'Mali princ' na Dubrovačkim ljetnim igrama ove godine izvedeba nova premijera za istu dob - glazbeno-scensko djelo ‘Zlatno libro - bajke iz dubrovačkog kraja’ .
Nakon prošlogodišnjeg uspjeha predstave za djecu i mlade 'Mali princ' na Dubrovačkim ljetnim igrama ove godine nova premijera za istu dob.

Glazbeno-scensko djelo ‘Zlatno libro - bajke iz dubrovačkog kraja’ nastalo je prema odabranim bajkama uz originalnu glazbu koju je za orkestar skladao Dubrovčanin Ivan Končić, a redateljski ga potpisuje Helena Petković.

Zlatno libro’ dramski je spoj triju bajki dubrovačkog kraja: Djevojčica iz ružmarina, Tri brata i zlatna jabuka te Vilenik. Bajkoviti i mistični likovi očarali su sve generacije u publici.

- Naš je dogovor od početka bio da ne podilazimo dječjoj publici, nego da im ponudimo nešto što je dovoljno bajkovito da bude primjereno dječjem uzrastu, a da ipak ima tu još jednu komponentu više. Tako da smo zamislili da vile rade za tog dječaka predstavu, u kojoj koriste elemente iz tri bajke, kako bi ga naučile da bude hrabar i pošten, objašnjava redateljica Helena Petković.

Radnju dodatno naglašava glazbena pratnja uživo, koja je dubrovačkom skladatelju Ivanu Končiću bila zabavan izazov.

- Jako je zabavno i zanimljivo jer se i sam uvijek priklanjam takvim dječjim zvukovima dok pišem. Uvijek je zanimljivo istraživati maštovit, bajkovit svijet, i naprosto uzeti vanmuzički predložak za novu kreaciju, napominje Ivan Končić.

Nakon festivalskih izvedbi predstava 'Zlatno libro' zaživjet će i na sceni Kazališta Marina Držića u idućoj sezoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!