16:43 / 09.01.2018.

Autor: Ksenija Foretić/M.Š.

Do New Yorka zahvaljujući maturalnom radu

-

-

Foto: - / -

Da se isplati trud u svladavanju srednjoškolskih zadataka dokazala je Paula Prebeg, učenica ŠPUD-a u Zagrebu. Maturalni rad i znanje odveli su je, uz stipendiju, na Manhattan.
Koliko se isplati trud u svladavanju srednjoškolskih zadataka pokazala je Paula Prebeg, učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Zahtjevan maturalni rad i znanje odveli su ju na dalek put uz dobru stipendiju.
Svoj maturalni rad napravila je Paula Prebeg na predmetu dizajna unikatnog namještaja u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) tijekom svoje maturalne godine. Koncept je zatvoriti se unutra i izaći iz njega  sretniji. Konstrukcija je bila inspirirana teorijom organske energije austrijskog fizičara Wilhelma Reicha koji je napravio organski akumulator u koji se zatvorite i on zapravo proizvodi pozitivnu energiju. Izađete bolje volje. Izolirate se od okoline i loših utjecaja,  objašnjava Paula. 
Paula je svojim marljivim radom postigla mnogo više od stvaranja vlastitog proizvoda. Nastavnici i mentori pažljivo prate motivaciju svojih učenika i potiču ih na nove izazove. Jedan od njih je i otvaranje novih vidika stipendijom u inozemstvu. Osvojila sam stipendiju za pre-college program na američkoj školi 'School of visual arts' na Manhattanu. Radilo se o stipendiji koju oni daju učenicima kako bi se pripremili za njihov studij. Kroz sažeti program u 3 tjedna pokažu nam sve što ta škola nudi na tom programu i onda se mi odlučimo želimo li upisati taj faks ili ne,  govori Paula.
Suradnja ŠPUD-a i School of visual arts iz New Yorka pokrenuta je zahvaljujući bivšem našem učeniku, sada slavnom dizajneru Mirku Iliću, kaže Bernarda Cesar, mentorica, ŠPUD. Tom međukontinentalnom suradnjom povezuje se najstarija i najpoznatija srednja umjetnička škola u Hrvatskoj i fakultet u Americi koji u načelu u svom ustroju ima sve smjerove koje ima u ŠPUD te je njihova priprema prilika našim učenicima da prođu jednu kratku ali doista efikasnu ljetnu školu te dožive nezaboravno iskustvo i umreže se s prekooceanskom institucijom.
Paula se slaže da su ovakve stipendije lijepa prilika i iskustvo za svakog učenika koje mu pomaže da iskusi na neki način svijet i doživi to svoje područje, koje ga toliko zanima, i vidi u nekom drugom svjetlu. Da ga možda zapravo još više potakne i inspirira da postane strastveniji i da na tome još više radi. Nakon stipendije odlučila sam, bez obzira na to što je to bila priprema za njihov studij, upisati fakultet arhitekture u Zagrebu.
Stipendija na uglednoj umjetničkoj školi pomogla je Pauli u razvoju novih smjerova kreativnosti. Nova znanja pomoći će joj na studiju arhitekture u Zagrebu. A ovakvi primjeri svakako su poticaj i ostalim srednjoškolcima, jer, znači da se trud isplati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!