17:01 / 06.05.2019.

Autor: Melita Homa/V.K./HRT

Dobrom majstoru, posla ne nedostaje

-

-

Foto: - / -

Matej Husar iz osječke Strojarsko tehničke škole. Na Međunarodnom natjecanju za najboljeg automehaničara u jugoistočnoj Europi, osvojio je laskavu titulu. Već ga čekaju ponude za posao.
Dobrom majstoru posla nikad ne nedostaje, a takav će sasvim sigurno biti Matej Husar iz osječke Strojarsko tehničke škole. Na nedavno održanom Međunarodnom natjecanju za najboljeg automehaničara u jugoistočnoj Europi, održanom u Ljubljani, osvojio je laskavu titulu. Već ga čekaju ponude za posao.

Nije bilo nimalo lako osvojiti ovoga zmajića za najboljeg automehaničara i donijeti ga u Osijek. U velikoj konkurenciji Matej je pokazao što sve zna - i to na nekoliko polja. Kao iskusni automehaničar.

- Imali smo zadatak shematski sklop struje pokazivača smjera, imali smo zadatak montaže i demontaže guma, imali smo zadatak klime i sustava na automobilu, rekao je Matej Husar, najbolji automehaničar jugoistočne Europe.

Ovaj je maturant svoja znanja stjecao tri godine u školi, ali i na praksi. S mentorom se za natjecanje pripremao od prosinca.

- To je ono za što u biti radimo. Jedna velika nagrada za mene kao mentora i za cijelu školu, naglašava Davor Bičvić, mentor i voditelj praktične nastave.

Osječku Strojarsko tehničku školu polazi 500 učenika u tehničarskim, obrtničkim i industrijskim zanimanjima. Imaju suvremeno opremljene radionice. Cilj je te strukovne škole promijeniti trend smanjenog upisa u strukovna zanimanja jer ih poslodavci traže.

- U zadnjih par godina interes za ova zanimanja se javlja sve više, iz jednostavnog razloga što privreda traži ovaj kadar. Poslodavci dolaze u školu i mole preporuku za određene učenike i zanimanja koja su njima zanimljiva za zapošljavanje, ističe Ivan Adrić, avnatelj Strojarsko tehničke škole.

Anketa među poslodavcima koji vape za stručnim kadrom pokazala je da se mijenja razmišljanje o visini plaće.

- Minimalna plaća je za sve učenike koji izađu iz naše škole u svim zanimanjima je 4000 kuna, a naravno može biti i veća, rekao je Davor Bičvić, mentor i voditelj praktične nastave.

Lijepo za početak. Matej zbog toga želi raditi u svom gradu.

- Ostati ovdje i raditi. Nakon škole krenuti sa zapošljavanjem. Poslodavci su zadovoljni i imam ponude za posao, rekao je Matej.

A tko ne bi želio zaposliti najboljeg automehaničara u jugoistočnoj Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!