14:10 / 28.09.2020.

Autor: Klara Dujmović/HRT

Domaće od malih nogu

-

-

Foto: - / -

Lokalna akcijska grupa Središnje Istre održava kuharske radionice najmjenjene roditeljima djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.
Lokalna akcijska grupa Središnje Istre nastavlja promovirati uvođenje lokalnih proizvoda u prehranu naših najmlađih. Tako nakon projekta "More od malih nogu", provodi projekt "Domaće od malih nogu". Održavaju kuharske radionice najmjenjene roditeljima djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Patlidžan, poriluk, blitva, kelj - sve domaće i zdravo. I u kuhinji nezamjenjivo. Od lokalnih namirnica i zaposleni roditelji vrlo brzo mogu pripremiti kvalitetan obrok. Baš poput ovog quichea s blitvom, porilukom i skutom.

 - Sve što je sada u sezoni, lako dostupno. Tko ima vrt ima tu sreću da ima u svom vrtu ili kod susjeda uzme malo skute i to može biti super jelo koje bolje može zamijeniti pekarski proizvod, kaže David Skoko.

Jelo primamljivo djeci, ali i odraslima

- Mislim da je zelena boja ta koja kao uvijek odbija. Nije da djeca ne vole zeleno, djeca vole da je ukusno i to je to, smatra Marija Deagostin iz dječjih vrtića Pazin.

Kroz nekoliko je besplatnih radionica prošlo stotinjak roditelja. Među brojnijim polaznicama, i poneki polaznik.

- Da nije samo da supruga nešto sprema, nego da i mi kao tate počnemo nešto pripremati, ističe polaznik radionice Marko Bernobić.

Projekt pripremljen u suradnji s lokalnom samoupravom

- Ovaj je dio vrijedan 700 tisuća kuna i financira se iz programa ruralnog razvoja, a partneri na projektu su svi lagovi istarske županije, ističe voditeljica LAG-a Središnja Istra Iva Jekić.

- Imali smo i more od malih nogu projekt gdje smo uvodili menije u naše vrtiće što je rezultiralo odličnim kuharicama koje se koriste, kaže gradonačelnik Pazina Renato Kruličić.

Rezultat ovog projekta bit će studija koja će donijeti točne podatke o potrošnji lokalnih namirnica u vrtićima i osnovnim školama, te o njihovoj proizvodnji. LAG je izrađuje zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!