17:53 / 10.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

Državni turnir mladih prirodoslovaca

Luka Mikšić, Domagoj Pluščec i Dunja Vesinger u društvu voditelja Zlate Mück Sušec i Ognjena Golubića

Luka Mikšić, Domagoj Pluščec i Dunja Vesinger u društvu voditelja Zlate Mück Sušec i Ognjena Golubića

Foto: - / -

4. Državni turnir mladih prirodoslovaca koje se u subotu, 13. siječnja, održava na zagrebačkom FER-u, najveće je eksperimentalno natjecanje iz prirodnih znanosti u Hrvatskoj.
4. Državni turnir mladih prirodoslovaca koje se u subotu, 13. siječnja, održava na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, najveće je eksperimentalno natjecanje iz prirodnih znanosti u Hrvatskoj. 
Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz svih područja prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa.
Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad koji može biti popraćen fotografijama, video snimkama pokusa i drugim materijalima kako bi se što bolje prikazali dobiveni rezultati. Radove učenika pregledava i ocjenjuje više neovisnih ocjenjivača te se učenici pozivaju na Državni turnir mladih prirodoslovaca na temelju dobivenih ocjena. Državni turnir održava se u prostorima Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Organizator je Istraživački centar mladih (ICM) koji organizira i sudjelovanje Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca.
Ove godine prijavilo se više od 100 učenika iz cijele Hrvatske, a nakon selekcije pozvano je njih 15-tak koji će se sutra 'boriti' u znanstvenim borbama kako bi se odabrala ekipa koja će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru u Tbilisiu, Gruzija od 5. do 12. srpnja ove godine. Više o samom natjecanju na www.iynt.icm.hr.

U emisji Dobro jutro, Hrvatska ovo natjecanje predstavili su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Dunja Vesinger, univ. bacc. ing. comp. i Domagoj Pluščec, univ. bacc. ing. comp., predsjednik Istraživačkog centra mladih te učenik Gimnazije Karlovac Luka Mikšić, prošlogodišnji sudionik na Međunarodnom turniru te na ovogodišnjem Državnom turniru mladih prirodoslovaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!