16:03 / 02.12.2020.

Autor: Sandra Lacković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Dubrovačke studentice obnavljaju vrijedna blaga

-

-

Foto: - / -

Iza zatvorenih vrata Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku studenti obnavljaju vrijedno kulturno blago o kojem možda malo ili gotovo ništa ne znamo.
Iza zatvorenih vrata Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku studenti obnavljaju vrijedno kulturno blago o kojem možda malo ili gotovo ništa ne znamo.

Od pretpovijesne keramike, porculana pa do dubrovačkih krovova - iznimno je zanimljiv studij Konzervacija-restauracija smjer keramika Sveučilišta u Dubrovniku.

Vrijedne ruke studentica rade na amfori koja potječe iz razdoblja od 4. do 1. stoljeća prije Krista. Samo da bi ju se očistilo - treba imati znanja i strpljenja.

- Kako ne znamo tip ove polomljene amfore, čistimo drugu da otkrijemo jesu li su istog tipa, pa da radimo rekonstrukciju nedostajućih dijelova, objašnjava studentica Vasilija Todorović.

Slično je i s rekonstrukcijom ulomaka keramike s nalazišta Kopila u Blatu na otoku Korčuli.

- Stavili smo na stol sve fragmente, bio je pun stol svega, a onda smo tražili dijelove, kao u slagalici, koji s kojim paše i ovo su rezultati na policama, ističe studentica Gloria Loborec.

Zahvaljujući stečenim znanjima i vještinama, uspješno obnavljaju keramiku za brojne muzeje i galerije na dubrovačkom području.

- Upravo radimo porculansku čašicu za dubrovačke muzeje, tako da je ta suradnja nezaobilazna i dobro je da je takva. Živimo u maloj sredini gdje takve stvari mogu funkcionirati, kaže doc. dr. art. Kristina Kojan Goluža, voditeljica konzervatorsko-restauratorske radionice keramike.

Pozornost privlači projekt revitalizacije kupe kanalice: u tijeku je mapiranje novih glinenih pokrova koji su korišteni u obnovi povijesne jezgre nakon potresa 1979. i Domovinskoga rata.

- Ono što mi želimo je donijeti neku privremenu regulativu, tj. htjeli bismo zaključiti koja je kupa najčešće korištena, a koja bi svojim karakteristikama odgovarala u daljnjim procesima obnove, napominje apsolventica Dora Mihaljević.

Na taj način žele očuvati prepoznatljivu dubrovačku petu fasadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

prije

22 min

Spremni za let

Spremni za let