Dubrovački studenti konačno dočekali svoj dom

13.08.2018.

08:56

Autor: B.S.LJ./HRT

default error photo
Dubrovački studentski dom trebao bi niknuti za godinu i pol.
Napokon je počela gradnja kompleksa studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku. Izgradnja doma trebala bi riješiti najveći problem svih koji studiraju u Dubrovniku - preskup smještaj, koji u pravilu, zbog turističke sezone, moraju napustiti prije kraja akademske godine. Čekanje dugo desetak godina napokon je gotovo, dubrovački studentski dom trebao bi niknuti za godinu i pol.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabriejla Žalac kazala je kako je kampus vrijedan 200 milijuna kuna. "To je prvi, dakle, najveći projekt kada govorimo o bilo kojem drugom prioritetu u našem operativnom programu, nakon velikih prometnih i infrastrukturnih projekata koji ima ovakvu vrijednost", objasnila je.

Nedostatak smještaja najveći je problem svih koji studiraju u Dubrovniku. Onima koji nisu iz grada problem je pronalazak smještaja kada u svibnju krene turistička sezona i kada se većina apartmana iznajmljuje.

"Svi studenti koji nisu iz Dubrovnika i ne žive u Dubrovniku ili okolici, moraju tražiti privatan smještaj koji: pod broj 1 nije pristupačan, što se tiče financijskih mogućnosti jako je skupo; radi sezone koje vrlo rano počinje u Dubrovniku - iz stanova moramo izaći 15.5., 1.6., evo ja sad imam problem jer mi je stan do 15.svibnja. Tako da usputno tražim nešto još za petnaestak dana dok traju predavanje i kolokviji da mogu ostati u Dubrovniku", kaže nam jedna studentica.

Nikša Burum, rektor dubrovačkog sveučilišta kazao je kako je Dubrovnik jedini grad koji ima javno sveučilište, jedno od osam, a nema studentski dom. "Mi se nalazimo u vjerojatno najskupljem gradu u Hrvatskoj, prema tome svakome je jasno koliko je teško tu studirati", komentirao je.

Na dubrovačkom sveučilištu je više od 600 studenata iz drugih dijelova Hrvatske. Novi dom konačno rješava sve probleme. Ministrica Žalac obećava smještaj i prehranu za preko 500 studenata, od toga 290 njih koji su u nepovoljnijem položaju u smislu materijalnih i financijskih uvjeta.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je upravo ulaganje u mlade jedan od glavnih projekata ove gradske vlasti. "U godinu dana u grad Dubrovnik je došlo više od 180 milijuna kuna europskih sredstava, započeo je prvi projekt obnove povjesne baštine - Lazareti, i sada izgradnja studenstkog doma, ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost, jedno i drugo iz europskih sredstava", kazao je.

A to potvrđuju i podaci, naime, od ukupno 216 milijuna kuna čak 151 milijun je iz europskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!