Učenici besplatno popravljaju električne uređaje sugrađanima

21.10.2021.

09:59

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Illustration

Illustration

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Učenici srednje Obrtničke i tehničke škole u Dubrovniku osmislili su zanimljiv projekt. U sklopu Učeničkog servisa "Munje" sugrađanima besplatno popravljaju male kućanske aparate i električne uređaje, istovremeno stječući korisna iskustva za svoja buduća zanimanja.

U vremenu kada se stari uređaji jednostavno bace i zamijene novima, ovi su momci odlučili napraviti promjenu. Pokvarenim aparatima u svojoj učionici udahnjuju nov život.

 

- U razgovoru s učenicima došli smo do zaključka da bi još malo dodatne prakse njima bilo zanimljivo i nekih uređaja možda s kojima se nisu imali prilike susretati, objašnjava Marko Radojčić, voditelj projekta Učeničkog servisa "Munje".


Dubrovčani ih kontaktiraju putem društvenih mreža, donesu uređaj i ovi se vrijedni srednjoškolci odmah bacaju na posao. Popravak je besplatan, ali praktično znanje koje na ovaj način stječu je neprocjenjivo.


- Popravljamo ovaj konektor, nije radio ovdje gdje se puni i onda smo ga popravili, kaže Mario Rezinović, učenik 3. razreda - smjer elektroinstalater.


- Imali smo dosta nekakvih sušila za kosu, bušilica, brusilica, dosta uređaja s elektromotorima, to su nam specijalnost. Isto tako nerijetko se dogodi da dobijemo neke uređaje s kojima se po prvi put susretnemo, tako su krenule i televizije, nabraja Radojičić.


Iako su im struka ponajprije uređaji s elektromotorima, građanima nastoje pomoći i s ostalim kvarovima. Upiti im stižu i iz drugih krajeva Hrvatske, što znači da bi se za ovim uspješnim primjerom mogle povesti i ostale srodne škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!